Maaien tot op de millimeter voor een dichter en groener gazon

Bron: Keep it Green

De schoonheid van een sportgazon behouden

Met de komst van robotmaaiers enkele jaren geleden werd de taak van groundsmen en greenkeepers al aanzienlijk verlicht. De voortdurende ontwikkeling van de technologie maakt het nog gemakkelijker om het onderhoud van sportgras te beheren en het maaien dagelijks zoveel mogelijk te vereenvoudigen dankzij een geavanceerd beheer van de installatie, de toevoeging van extra functies en steeds krachtiger softwareversies. Rachid Rabhi, managing director van Berobot, belicht enkele aspecten van deze geautomatiseerde aanpak van het onderhoud van grote sportvelden, tijdens een gesprek aan de rand van een van de voetbalvelden van Royal Union Lasne Ohain.

Laten we beginnen met het voor de hand liggende: het onderhouden van een sportveld is geen gemakkelijke taak en brengt dagelijks veel uitdagingen met zich mee. Afwisselende periodes van hittegolf, droogte en regen maken het erg moeilijk om het werk te plannen en het besproeien en bestrooien te beheren. Bovendien is de bezetting van een sportveld ook intenser geworden, met het competitieseizoen dat steeds langer wordt, wat betekent dat er vaker getraind wordt en dat er meer sportevenementen plaatsvinden. Hierdoor wordt de grasmat nog meer belast. In deze context van intensiever gebruik is het maaien van dit grote grasveld nog belangrijker.

Rachid Rabhi: “Ik werk al sinds 1994 in de sector van parken en tuinen. In 2004 ben ik begonnen met de verkoop van tuinmachines voor hoveniers en particulieren, en ik raakte al snel geïnteresseerd in robotmaaiers en de vele voordelen die ze bieden voor kleine en grote oppervlakken. En sinds november 2021 concentreer ik me uitsluitend op autonoom maaien en accu-aangedreven machines, waaronder tractoren, maaiers en draagbare gereedschappen. Met een duidelijk focus op robotmaaiers, voor kleine en grote oppervlakken, tot 7,5 hectare, met de RTK-technologie van Belrobotics. Voor grote oppervlakken vind ik de robotmaaier van Belrobotics nog steeds in alle opzichten de beste maaier en de beste bondgenoot van de groundsman of greenkeeper. Maaien in willekeurige modus is nauwkeurig, onberispelijk, ecologisch en snel.”

Het ene sportveld is het andere niet
Om de biodiversiteit zoveel mogelijk te behouden, probeert het gemeentebestuur overdag maaien aan te moedigen en ’s nachts maaien te verbieden. “Een privégazon is een bijna natuurlijke habitat, die erg gewaardeerd wordt door onze vrienden de egels. Het is een bekend feit dat egels de neiging hebben om zich op te krullen tot een bal als ze gevaar voelen, in plaats van te vluchten. Contact met een robotmaaier kan dus desastreuze gevolgen hebben voor dit kleine dier, dat ernstige of zelfs dodelijke verwondingen kan oplopen. Ik ben dus geen voorstander van nachtelijk maaien”, zegt Rachid Rabhi. Hij voegt eraan toe: “Hoewel het waar is dat er minder mollen en egels op een sportveld zijn, is het goed om te zorgen dat de robotmaaier alleen overdag werkt.”Vanuit milieuoogpunt moet er ook rekening worden gehouden met de locatie van het sportveld. Rachid Rabhi:

“Zoals je hier kunt zien, hebben we twee aangrenzende voetbalvelden. Het eerste veld, dat wordt gebruikt voor officiële wedstrijden, heeft geen obstakels en heeft geen perimeterdraad nodig om de robotmaaier te leiden.

Het tweede veld, het trainingsveld, is echter omringd door bomen, allemaal obstakels die het gps-signaal zouden kunnen onderscheppen. Hier is de aanwezigheid van een perimeterdraad inderdaad noodzakelijk. Maar we gebruiken hetzelfde basisstation en dezelfde robotmaaier.”

Tijd- en kostenbesparingen
Geautomatiseerd beheer van sportveldonderhoud, inclusief maaien, bespaart aanzienlijk veel tijd. Het is bijvoorbeeld niet nodig om elke dag van de week te maaien.

“Gezien het besproeien van het veld, de geplande trainingen en wedstrijden, werkt de robotmaaier elke keer maar een paar uur. Het onderhoudspersoneel kan zich dus aan andere taken wijden. Bovendien is het onderhoud van een robotmaaier veel minder zwaar dan dat van een grote conventionele machine.

De kosten voor het vervangen van messen zijn bijvoorbeeld slechts een fractie van de kosten voor het vervangen van beschadigde onderdelen op een rollenmaaier of zitmaaier. Het heeft ook het extra voordeel dat de bodem wordt gemulcht, waardoor deze wordt verrijkt en de toevoer van voedingsstoffen wordt beperkt, terwijl de dichtheid van het gazon wordt verbeterd”, concludeert Rachid Rabhi.