Bron: GreenTechPower (Nicolas De Schutter)
Kalium (K) is net als Stikstof (N), Fosfor (P), Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Zuurstof (O), waterstof (H), Koolstof (C) en Zwavel (S). een van de 9 macro-elementen die in een gezonde plant aanwezig zijn. Deze opgenoemde lijst van macro-elementen zijn nodig om een complete levenscyclus voor de plant te garanderen.
De elementen waar de greenkeeper zich voornamelijk op focust voor de ontwikkeling en groei van de plant zijn: stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel onder de vorm van bemesting en bodemverbeteraars. Op de elementen koolstof en zuurstof (koolstofdioxide/ C02) en water (waterstofdioxide/ H20) heeft hij weinig tot geen input; maar toch horen deze ook tot de macro-elementen.
In dit artikel wil ik het graag hebben over Kalium. Kalium is relatief mobiel in de bodem en dit hangt af van het gedrag van de structuur en samenstelling van de bodem.
Dit wil zeggen dat dit element gemakkelijk beschikbaar is voor de plant doordat Kalium positief geladen (kation) is en de klei humusdeeltjes negatief geladen (anion) zijn. Daardoor trekken beide polen elkaar aan.
Als je een lage CEC (=klei humus-complex) hebt zoals bij veel zandgronden het geval is, dan zie je dat bij veel regenval dit gemakkelijk kan uitspoelen in tegenstelling tot rijkere gronden. Bij de zandgronden zijn dan weinig kleideeltjes en humus aanwezig; bij de rijkere gronden is het net omgekeerd.
Kalium speelt een belangrijke rol in de plant:
- Regulatie van de waterhuishouding: zo helpt kalium bij het openen en sluiten van de huidmondjes (stomata) wat cruciaal is voor de regulatie van waterverlies en gasuitwisseling. Dit is belangrijk voor de inwendige vochtbalans van de plant.
- Energieoverdracht: kalium is betrokken bij de synthese van ATP, wat essentieel is voor de energie overdracht.
(ATP of adeninetrifosfaat; is de belangrijkste energiebron voor de biosynthese van verschillende biomoleculen (eiwitten, vet- en nucleïnezuren. ATP speelt ook een rol in de afbraak van suikers en andere organische verbindingen tijdens de cellulaire ademhaling. ATP is van vitaal belang voor het functioneren van plantencellen en ondersteunt een breed scala aan biochemische en fysiologische processen die essentieel zijn voor de groei, ontwikkeling en overleving van de plant) - Enzymactiviteit: kalium fungeert als een cofactor voor verschillende enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling en biochemische reacties. Het helpt bij de activering van enzymen die essentieel zijn voor de afbraak van suikers en andere metabolische processen.
- Stress: kalium verhoogt de weerstand van de plant tegen verschillende stressfactoren zoals hitte, koude en ziekte; het helpt de plant zich aan te passen aan ongunstige omstandigheden.
- Celwandstructuur: kalium is betrokken bij de synthese van celwanden en het handhaven van de celstructuur.
- Kwaliteit van de plant/ gewas: kalium speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van zaden en vruchten. Het heeft een invloed op de kwaliteit van fruit en groenten zoals smaak, kleur en houdbaarheid.
- Nutriëntentransport: het bevordert het transport van voedingsstoffen binnen de plant, inclusief de opname als vervoer van andere mineralen zoals stikstof, fosfor en magnesium.
Door het weer van het afgelopen jaar zou het zo maar kunnen dat je op de bodemanalyse gaat zien dat je kaliumgehalte lager ligt dan vorig jaar. Dit is zeker het geval bij golfbanen en sportvelden (zandgronden). Door de vele regen die we hebben gehad heeft er zeker uitspoeling plaatsgevonden. Voor de juiste aanvulling van Kalium, raadpleeg een adviseur die je kan bijstaan voor de juiste keuze van bemesting.