Jean-Jacques Rivet, Biomechanica in het teken van de swing

Bron: Members Only Magazine

Jean-Jacques Rivet is een internationale referentie in de toepassing van de biomechanica op golf. Deze Fransman gebruikt de nieuwste technologische hulpmiddelen om de swings van spelers van alle niveaus te analyseren. Zijn Europees hoofdkwartier is gevestigd in het Bois d’Arlon Golf & Resort.

Het Bois d’Arlon Golf & Resort werd deze zomer officieel geopend en positioneert zich nu al als een van de toonaangevende centra voor de Belgische en de Europese swing. Een 18-holes championship course (Heath Course), een 9-holes championship course (Parkland), uitzonderlijke trainingsfaciliteiten met een unieke en hypertechnologische Academy (European Performance Stadium), een viersterrenhotel met 64 kamers on site, lodges voor gezinsvakanties, een restaurant met terras, een Cinq Mondes Spa en een kasteel dat kan worden geprivatiseerd voor seminars of events: het plaatje is compleet om de dorst te stillen van elke golffan of/en levensgenieter.

De Luxemburgse ondernemer Robert Schintgen, de eigenaar van het domein (220 ha ongerepte natuur) en gepassioneerd door golf, heeft zijn uitdaging tot een goed einde gebracht. Op het kruispunt van de grenzen van België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg heeft deze visionair een uniek kader gecreëerd voor golf op het hoogste niveau. Het zou ons dan ook niet verbazen dat de club op de korte of lange termijn de gastheer wordt van grote internationale toernooien en uitgroeit tot een must voor heel wat Europese kampioenen.

 

Begrijp je swing

Ook de komst van Jean-Jacques Rivet, een pionier en wereldautoriteit op het gebied van de biomechanica in de sport in het algemeen en golf in het bijzonder, is een duidelijk signaal. Na lange tijd actief te zijn geweest rond de greens van Terre Blanche in de Provence heeft hij nu zijn expertise en ervaring naar Aarlen geëxporteerd. ‘Ik verdeel mijn activiteiten nu over twee “headquarters”: Bois d’Arlon, het Europese hoofdkantoor, en de prestigieuze club van Stoke Park, het Engelse hoofdkantoor. Een dubbele ideale infrastructuur die 100% in het teken staat van het streven naar excellentie…’

Jean-Jacques Rivet, osteopaat van opleiding en topatleet – ooit internationaal kampioen windsurfen – lanceerde het Biomecaswing-concept in 1998: ‘Het doel is om golfers van alle niveaus te helpen om hun swing te perfectioneren en te begrijpen, zodat ze hun spel naar het gewenste niveau kunnen tillen. Door rekening te houden met de lichaamsbouw en de persoonlijke vaardigheden van elke golfer maakt dit systeem het mogelijk om de houding, de mobiliteit, de balans en de intensiteit bij elke beweging te analyseren. Op basis van die resultaten kan men de swing aanpassen en optimaliseren’, vat Jean-Jacques Rivet samen.

Met nu al meer dan drie decennia ervaring op de teller heeft het concept zijn waarde bewezen. Maar het blijft zich voortdurend verder ontwikkelen, niet in het minst dankzij de nieuwste generatie toptechnologie (software, sensoren, 3D-camera’s, enz.) en zelfs artificiële intelligentie. ‘Tijdens de eerste werksessie met de leerling maken we een complete scan van zijn lichaamsbouw, houding, spierelasticiteit en coördinatie, en hoe die op elkaar inwerken. Bij de eindanalyse, die het resultaat is van de diagnose en verschillende gesprekken, worden biomechanische oplossingen opgesteld om een gepersonaliseerde high-performance swing te verkrijgen. Daar hoort vanzelfsprekend ook een optimalisatieprogramma bij. Hoewel elk detail in aanmerking komt voor een doorgedreven analyse, blijft het belangrijkste doel een duidelijke verbetering van de swing op grond van een wetenschappelijke en gecontroleerde aanpak.’

Zoals we met z’n allen weten, is er geen perfecte golfswing. Golfers moeten zich aanpassen afhankelijk van hun lichaamsbouw. Dat is ook precies waar het om draait in de biomechanica. ‘Een bepaalde spierketen versterken, de synchronisatie ontwikkelen, je steunpunten goed gebruiken, de rol van het dominante oog begrijpen: elk detail is belangrijk om de bal in de juiste baan te sturen…’

 

Teamwerk

Bij Bois d’Arlon werkt Jean-Jacques Rivet nauw samen met Bart Bollen, golfdirecteur en gerenommeerd coach, en met alle andere teaching pro’s. ‘Want ik ben geen teaching pro. Ik vul de coaches aan. Het is echt teamwork.’

Rivet doet eveneens een beroep op Marc Delpierre, de bekende fysiektrainer die jarenlang met Justine Henin heeft gewerkt. Fysieke training is essentieel in het proces om prestaties te verbeteren. Alles is duidelijk aanwezig om van Biomecaswing een referentie te maken.

In de loop van zijn carrière heeft Jean-Jacques Rivet – een echte mecanicien van de swing – het voorrecht gehad om met veel kampioenen te werken, waaronder de Engelse legende Justin Rose en de recente Nieuw-Zeelandse olympisch kampioene Lydia Ko. Hij werkte ook lange tijd samen met de European Tour en met David Leadbetter, algemeen beschouwd als een van de beste coaches ooit. Uiteindelijk stelt hij alle opgedane ervaring ten dienste van een concept dat, laten we het herhalen, gericht is op spelers van alle niveaus (beginners of ervaren) en alle leeftijden. ‘Ik ben 66 en zou dus met pensioen kunnen gaan. Maar ik ben nog altijd gedreven. Er wachten mij nog heel wat uitdagingen en geheimen om te ontdekken’, lacht hij, blij en trots om deel uit te maken van het project van Bois d’Arlon.

Het gebruik van biomechanica in de sport beperkt zich niet tot golf. Het wordt geïmpliceerd in de meeste sporten. In de jaren 90 was Jean-Jacques Rivet de eerste die een ‘biomechanische screening’ introduceerde om de risico’s bij vermoeide piloten te verminderen, met name bij KTM en het Schlesser-team in het WK rally-raid. Hij gaf ook adviezen in de rugbywereld. Maar in werkelijkheid kent het optimaliseren van de atletische beweging geen grenzen.