Greenkeeper Bart Trappeniers achter de schermen van de Dutch Open 2022

De ochtendshift van dag 3 van het tornooi zit erop. De meesten van ons zitten stilaan op hun tandvlees. Iedereen heeft net een beetje slaap ingehaald of ligt nog te knorren….

6 maand geleden stapte ik over naar een nieuwe job, greenkeeper op The National te Sterrebeek. Onmiddellijk voelde ik een vibe en enthousiasme bij deze nieuwe uitdaging. Vandaag sta ik hier hier fier mee te werken op deze nu al legendarische baan Bernardus op de Dutch Open.

Alles maar dan ook alles straalt hier perfectie uit. De golfbaan is van een opmerkelijk niveau, zeker als je weet dat deze uiteindelijk nog maar een zestal jaar bestaat. Niall Richardson , de superintendent, heeft hier een blikvanger van jewelste op de kaart gezet. Samen met zijn 18 koppige team en de 52(!) helpers voor dit tornooi gaat iedereen twee maal per dag volop ertegenaan. Het is een verzameling van nationaliteiten dit team; Nederlanders, Ieren, Roemenen,Slovenen, Schotten, …. En dus nu ook 1 Belg 😉.

Alles doen ze er aan om de baan voor de spelers in een zo perfect mogelijke staat af te leveren. Dag na dag na dag….

De greens worden zo geprepareerd dat de snelheid de laatste dag van het tornooi boven de 11 gaat uitkomen. Double cut ’s morgens, rollen, geen blaadje te bespeuren op de greens en de approaches… elk detail telt hier. Van begin tot einde.

Ik geef enkele foto’s mee van de baan maar ook van de werkplaats. Eigenlijk zou elke greenkeeper deze plaats eens moeten bezoeken. De mindset van deze ploeg en golfbaan is ongelooflijk en zeker de moeite om eens een bezoekje te brengen.

Tot slot wil ik graag Niall bedanken die mij de kans geeft om hier als onervaren greenkeeper tussen al deze uitzonderlijk ervaren andere jongens te plaatsen. Uiteraard ook een woordje van dank aan The National Golf Brussels en mijn superintendent Tim Allen en zijn assistent Conor. Conor is hier zelf ook aanwezig! The National vertegenwoordigt dus zowaar 2 man. Zij zorgden er uiteindelijk voor dat ik dit plaatsje kon bemachtigen!

Hopelijk volgend jaar opnieuw en misschien wel met extra Belgen. Ik hoop alvast dat ik met dit verslag enkele mensen nieuwsgierig gemaakt heb.

(Tekst en beelden: Bart Trappeniers, greenkeeper @ The National Sterrebeek)