Bron: Keep it Green
De kunst van het slijpen
Milati Grass Machines richt zich op een breed scala van professionals, onder wie sportveldbeheerders, fieldmanagers, greenkeepers en hoveniers. Zijn veelzijdig assortiment omvat diverse belijningsverven en kalkwagens, evenals producten van Foley Company, zoals slijpbanken en andere gereedschappen voor greenkeeping.
Arjen Spek, zaakvoerder Milati Grass: “Wat vaak vergeten, of op zijn minst niet zo goed uitgevoerd wordt, is het onderhoud van de kooimaaier, en dan meer specifiek de messen. Bij een kooimaaier heb je twee belangrijke delen: de snijcilinder en het ondermes. Die vormen het principe van een schaar, en knippen dus het gras. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Er zijn twee belangrijke termen die je moet onthouden, en dat zijn ‘quality of cut’ (maaikwaliteit) en ‘aftercut appearance’ (maaibeeld).”
Volg de fabrieksrichtlijnen
“Het is belangrijk dat je de kooi onderhoudt zoals de fabriek het aangeeft”, zegt Arjen Spek. “En dat is natuurlijk zeer merkafhankelijk. Want je wil dat het maaibeeld en de maaikwaliteit exact zo blijven als de engineer van het merk in kwestie voor ogen had. In de volksmond spreekt iedereen over ‘het slijpen van de kooien’. Daarvoor wordt de snijcilinder scherp gemaakt aan de voorzijde van het mes. En met het ondermes net hetzelfde.
Klaar? Neen!
“Want een snijcilinder wordt na een tijdje conisch van vorm. Dat is omdat het mes van de snijcilinder in een soort helix loopt. Niet vlak, dus. Met als gevolg dat de ene zijde van het mes sneller slijt dan de andere kant.”
De Pi-tapemethode
Arjen Spek: “Dat heeft natuurlijk gevolgen voor het slijpproces. Want als je die cilinder ‘rondslijpt’, moet je eigenlijk die kegelvorm (coniciteit) eruit proberen te halen. Daar zijn diverse mogelijkheden voor. Je hebt bijvoorbeeld de befaamde Pi-tape. Die geeft een snelle, directe aflezing van de gemiddelde diameter, met micrometernauwkeurigheid. Dat doe je door de tape rond de omtrek van de snijcilinder te plaatsen. Je plaatst de tape eerst op de ene kant en dan de andere kant van de cilinder. Zo weet je waar je meer moet slijpen. Sommigen gebruiken daarvoor een schuifmaat.”
Maaieronderhoud met Foley-slijpbanken
“Het kan natuurlijk allemaal veel makkelijker”, gaat Spek verder. “En dan komen de Foley-slijpbanken op de proppen. Dit is wereldwijd het enige merk dat de as van de snijcilinder nauwkeurig opmeet, en ervoor zorgt dat die as evenwijdig komt te liggen met de as van de snijsteen. De machine berekent automatisch waar meer en minder moet afgeslepen worden, tot de snijcilinder opnieuw helemaal cilindrisch is, in plaats van conisch.
Want een Foley-machine slijpt over de volledige cilinder en niet enkel eerst aan de ene en dan aan de andere kant, waardoor de cilinder niet zelden nóg conischer kan worden. Bijkomend voordeel is dat de snijcilinder en het ondermes volledig zonder spanning hun werk kunnen doen, wat dan weer voordelig is voor de algemene levensduur van je kooimaaier.”
“Naast het rondslijpen is achterslijpen ook een belangrijk gegeven. Iedere maaiunit, van alle bekende merken, heeft een specifieke achterslijphoek. Die kan verschillend zijn per merk, maar met de huidige Foley-slijpbanken zitten deze gegevens verwerkt in de slijpbank. Door de snijclinder rond, cilindrisch én achteraan te slijpen, zal deze helemaal volgens de fabrieksspecificaties van het maaimachinemerk zijn.”
Backlappen als tijdelijke slijpoplossing
“Tussen de slijpsessies door kun je er ook voor kiezen om te backlappen. Het is een onderhoudsmethode voor het (tijdelijk) scherp houden van de messen, vooral belangrijk bij frequent gebruik. Bij het backlappen wordt pasta aangebracht op de maaimessen. De achterslijphoek zorgt voor een ruimte die de pasta vasthoudt. De slijppasta wordt op die manier ‘geforceerd’ tussen de snijcilinder en het ondermes, en slijpt zo beide componenten. Het is geen praktisch alternatief voor slijpen, maar het behoudt wel min of meer de scherpte van de messen. Vergelijk het met het slijpen van een zeis met een wetsteen.”
‘Front face’-onderhoud snijrand ondermes
“Tussen de slijpsessies door kun je ook kiezen voor ’front facen’. Dit is een onderhoudsmethode voor het (tijdelijk) scherp houden van de voorzijde/snijrand van het ondermes. Dit kan uitgevoerd worden met een speciale ‘front facer’, die elektrisch of pneumatisch aangedreven wordt. We hebben bovendien een manuele ‘front facer’, waarbij je gemakkelijk en snel met de hand de snijrand van het ondermes kan onderhouden. Zowel backlappen als ‘front facen’ zorgen voor een betere maaikwaliteit (‘quality of cut’) en maaibeeld (‘aftercut appearance’) tussen het échte slijpen door”, besluit Arjen Spek.