Bron: Members Only
Een nieuwe recreatieweide, groene ruimten om te herbronnen, tal van culturele, sportieve en bedrijfsactiviteiten, een golfterrein dat uniek is in België: de herstructurering van de voormalige renbaan van Bosvoorde is behalve een feit ook een groot succes.
Het Drohme-project heeft meer dan ooit de wind in de zeilen! Na 10 jaar publiek-private samenwerking heeft het concept duidelijk zijn draai gevonden. De opdracht was niet simpel. Het herstructureren van de renbaan van Bosvoorde tot een oase van herbronning diende te gebeuren met respect voor het erfgoed en de natuur. Maar de opdracht is volbracht. Na het wegwerken van talrijke administratieve en politieke pijnpunten is het sport-, vrijetijds- en recreatiepark nu helemaal klaar om de uitdaging aan te gaan. Met een duidelijk doel voor ogen: alle Brusselaars – particulieren, scholen of bedrijven – laten genieten van deze unieke site aan de poorten van het Zoniënwoud en dat in een geest van ‘vrij delen’. ‘We zijn trots op de nieuwe samenwerkingen die onlangs zijn opgestart. Hierdoor is de site helemaal klaar voor een nieuwe start met een brede waaier aan sportieve, pedagogische, culturele en creatieve activiteiten. Het is de bedoeling dat de Brusselaars zich geleidelijk aan een deel gaan voelen van deze uitzonderlijke site van 32 ha in het hart van de natuur, zodat dit voor hen “the place to be” wordt en een plek die 365 dagen per jaar leeft’, aldus David Reculez, CEO van Drohme. Open ruimtes voor het beoefenen van een breed scala aan sporten, workshops voor muziek en keramiek, een hondenschool, een recreatieweide, restaurants en terrassen, seminars en teambuilding: het aanbod is veelzijdig en speelt in op de behoeften van een groot publiek. Met het respect voor de natuur als sleutelwoord.
Unieke golfbaan
Golf is een van de grote troeven van het domein. De 9 holesbaan (par 29, 1551m) is officieel erkend en ideaal voor beginnende golfers of meer ervaren spelers die hun kort spel willen verbeteren. Deze golf is een succesformule en dat vanaf dag 1. ‘Momenteel tellen we zo’n 1000 leden. Zij spelen de baan, oefenen op onze grote driving range of volgen les bij een van onze negen pro’s’, zegt directeur Pim Bust.
Weinig grote Europese hoofdsteden genieten het voorrecht van een milieuvriendelijke golfbaan in hun stadscentrum. ‘Op de middag verwelkomen we veel golfers die van de lunchpauze gebruik maken om aan hun swing te sleutelen bij de TrackMan op de driving range. In de zomermaanden zien we al heel vroeg zakenmensen op de 1e tee staan voor een ‘quick 9 holes’ net voor de kantooruren. En dat verhaal herhaalt zich ook ’s avonds…’
Ook de jeugd is zeer actief. De Brusselse Drohme Golf Club telt een groot aantal junioren die vaak met het openbaar vervoer naar de site komen, met de golftas over de schouders. Ook dat is een mooi symbool van de democratisering van de golfsport.
Om plaats te maken voor een recreatieweide, die beheerd wordt door Leefmilieu Brussel, werd het ontwerp van bepaalde holes onlangs bijgestuurd. De bekende architect Dimitri Van Hauwaert superviseerde die aanpassingen. Het resultaat mag er zijn. Hoewel er qua afstand een paar meter diende ingeleverd, spelen de holes nog steeds even uitdagend en interessant. ‘Dit project werd uitgewerkt in overleg met onze leden. De 9 holes zijn zowel technisch als tactisch uitdagend. Akkoord, ze zijn niet erg lang. Maar om goed te scoren, moet je de bal op de juiste plaats kunnen slaan, accuraat zijn met je korte approaches en vooral ook de greens goed kunnen lezen. Elke speler, ongeacht zijn of haar niveau, komt hier met evenveel plezier op birdies jagen’, vervolgt Pim Bust.
En dat alles natuurlijk in een ecologisch verantwoorde omgeving. Drohme is de tweede Belgische club (na Naxhelet, red.) die het G.E.O. (Golf Environment Organization) label heeft ontvangen. Dat is enkel weggelegd voor de Europese clubs die het grootste respect tonen voor duurzame ontwikkeling, ecologie en biodiversiteit.
Keuzepakketten
Drohme GC is ook een golfschool met een stevige reputatie. Zij werd opgericht door Tony Bacon en vormde heel wat topspelers. Zo ontdekte Nicolas Colsaerts het plezier van de swing hier in Bosvoorde. Negen pro’s (Martin Miller, Jérôme Laffon, Sylvain Marcol, Loïc Matoux, Claudia Rocco, Sandrine Timmermans, Christophe Meunier, Gaëtan Vander Elst en Wayne Cunliffe) zijn beschikbaar voor golfers van alle niveaus voor individuele of groepslessen, initiaties, stages of het afnemen van examens. Op die manier komt iedereen er aan zijn trekken. ‘We zijn natuurlijk zeer trots op deze Academy die in het hart van Brussel ligt en over zeer uitgebreide en toegankelijke trainingsfaciliteiten beschikt. De driving range, met 46 matten waarvan 36 uitgerust met Trackman, is uiteraard een blikvanger. Maar we beschikken ook over een putting green, approach areas en bunkers. Golfers opleiden, vooral dan jongeren, is een van de belangrijkste doelstellingen van onze club. Daarom bieden we regelmatig initiaties aan voor slechts 10 euro, waarbij alles is inbegrepen (materiaal, ballen en 1 uur groepsles met een pro). Dat is echt uniek’, aldus Pim Bust.
Ook het nieuwe ‘I love Golf Club’-pakket heeft alles om uit te groeien tot een groot succes. Dit pakket omvat groepslessen over een periode van 6 of 12 maanden tegen zeer scherpe tarieven (van 70 tot 95 euro per maand). Het richt zich zowel tot golfers met als zonder officiële handicap en is ook toegankelijk voor niet-leden. De toegang tot de oefenfaciliteiten is onbeperkt. De Academy voorziet 3 lestijden per dag, of 21 uur per week. Alle pro’s dragen hun steentje bij. Zij vullen de verschillende thema’s in en dit het ganse jaar door. Een echte must.
Drohme GC kan ook rekenen op zijn zeer actieve en dynamische secties (Ladies, Men, Juniors, Seniors, enz.), met competities het hele jaar door. Er komen ook heel regelmatig schoolkinderen (tussen 8 en 12 jaar) langs op de club voor initiaties op maat met de leuke Snag-methode. Soms verplaatsen de pro’s zich naar de scholen voor Snag-sessies tijdens de lessen lichamelijke opvoeding.
Business Club
Iedereen weet hoe nuttig golf kan zijn voor networking en bedrijfsevenementen. Na afloop van de ronde is de 19e hole ideaal om bij te praten bij pot of pint en samen de wereld te verbeteren. Hoeveel partnerships en contracten werden al niet opgestart of afgerond in het clubhouse? Dat is meteen ook de spirit van de Drohme GC Business Club die meer dan 80 bedrijven telt. Naast het beoefenen van hun favoriete sport samen met hun gasten krijgen de leden van deze ultra dynamische afdeling de kans om in ons land en in het buitenland aan competities deel te nemen en voordrachten bij te wonen die zich lenen tot B-to-B. ‘Partners uit verschillende sectoren ontmoeten, je prospectiehorizon verbreden tijdens evenementen met een specifieke focus, perspectieven openen en zakendeals sluiten in het clubhouse: golf leidt tot alles, zolang je het maar tijdig loslaat’, lacht David Reculez, die weet dat de après-green ideaal is om synergieën te creëren. Dat de club gevestigd is in de hoofdstad, waar het hart van de economische en financiële wereld klopt, is daarbij een groot pluspunt.
Ook teambuildingevenementen voor bedrijven behoren tot het aanbod bij Drohme, met golf, catering en vergaderingen in de vele zalen die hiervoor zijn gereserveerd. Sommige hiervan vallen op door hun spectaculaire look en zijn ondergebracht in de gebouwen van de oude tribunes van de renbaan, in de vroegere wedhallen of op het dak.
Kortom, er is voor elk wat wils op de fairways van het BDGC: van de nieuwsgierige scholier tot de CEO van een groot bedrijf, van de golfneofiet tot de doorgewinterde speler. De tarieven gaan er mee met de profielen, met keuze uit meerdere modulaire prijsvriendelijke pakketten. Het lidgeld voor een ‘full member’ kost 1341 euro per jaar, plus 6 euro per gespeelde ronde. Jongvolwassenen betalen 860 euro en junioren 306 euro. Er kan ook een jaarlijks lidgeld worden betaald dat exclusief geldt voor de driving range (van 172 tot 342 euro). Voor bezoekers van buiten de club kost de green fee van 15 tot 50 euro voor 9 holes. Ook zij kunnen toegang krijgen tot de driving range.
Hoopvol voor toekomst
Dit project is nooit een fluitje van een cent geweest. Er waren de administratieve vertragingen bij het verkrijgen van vergunningen, de beroepsprocedures van omwonenden, de werkzaamheden. Bij dit alles werd het geduld van de aandeelhouders van Drohme Invest – en in het bijzonder van Michel Culot, de Brusselse ondernemer die het project initieerde – bij momenten stevig op de proef gesteld. Maar ze zijn nooit afgeweken van hun oorspronkelijke idee, hun aanpak of het lastenboek. Toen het Brussels Gewest in 2013 de concessieovereenkomst goedkeurde voor de site, een echte groene long voor de hoofdstad in een Natura 2000-zone, wisten ze dat de uitdaging complex zou zijn. Maar vandaag is het concept eindelijk op de goede weg en geniet het de consensus van de meeste partijen. De aanleg van een uitgestrekte recreatieweide, zoals gevraagd door Leefmilieu Brussel, is hiervan het beste bewijs. Dit gebied zal in eerste instantie in het teken staan van de biodiversiteit. Maar op termijn moet het uitgroeien tot een echte ontmoetingsplaats voor de Brusselaar. ‘Ouders en kinderen zullen zich kunnen uitleven in dit uitzonderlijke kader, leren over biodiversiteit langs het educatieve parcours aan de rand van het park en vervolgens misschien een wandeling maken in ons majestueuze Zoniënwoud’, aldus Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie. ‘Een van onze belangrijkste doelstellingen was om de Brusselaars deze groene ruimte terug te geven. Ik kijk nu al uit naar de komende ontwikkelingen op deze unieke site, zoals de restauratie van de oude paardenrenbaan en de aanleg van een nieuw speelplein dat gefinancierd wordt met Europees geld’, bevestigt een enthousiaste Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest belast met Territoriale Ontwikkeling en Stadsvernieuwing.
In Bosvoorde wordt ‘We have a dream’ meer dan ooit ‘We have a Drohme!’