Comfortabel van hole naar hole

Bron: Keep it Green

Onderhoudsvriendelijke wandelpaden voor de golfsector

Wie golfbaan zegt, denkt meteen aan de grote groene vlaktes van de fairways en de greens. Maar een golfbaan is uiteraard veel meer dan dat. Ook waterpartijen, park- en natuurelementen en wandelpaden vergen op de golfclub het nodige onderhoud. Met de juiste opbouw en producten kan dat laatste gelukkig gerust tot een minimum beperkt worden, zodat greenkeepers alle tijd en ruimte overhouden om zich op de essentie te richten.

Om golfers comfortabel van tee naar green en van hole naar hole te loodsen – of ze de route nu te voet of in een golfkar afleggen – zijn wandelpaden natuurlijk essentieel. Helaas durven ze greenkeepers echter ook al eens kopzorgen op te leveren. Traditionele oplossingen met schelpen, dolomiet of los split bieden immers niet altijd een afdoende bescherming tegen onkruid, kunnen bij regen moeilijk begaanbaar worden, en wassen onder dergelijke omstandigheden snel uit, waardoor ze regelmatig aangevuld moeten worden. Exact de reden waarom de Noord-Nederlandse Golf & Country Club in Glimmen de voorbije jaren al
haar paden door een halfverharding van Koers liet vervangen.

Duurzaam geproduceerde halfverhardingen
Het van oorsprong Nederlandse Koers is een familiebedrijf met ruim honderd jaar op de teller en meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van halfverhardingen. Onder de koepel Koersmix biedt het bedrijf voor de golfsector in principe drie verschillende types aan: de mineraalgebonden en sterk waterdoorlatende KoMex (naturel, geel, rood en antraciet) en DurEko-mix (grijs gemêleerd), de plantaardig gebonden KoMex BIO en DurEko-mix BIO, en de extra stabiele, plantaardig gebonden en met een geopolymeer versterkte KoTRec BIO (naturel). Alle producten werden in eigen beheer ontwikkeld en worden op een duurzame en nagenoeg CO2-neutrale productielocatie geproduceerd. De keuze voor hoogwaardige en deels gerecycleerde grondstoffen, de uitgebreide voorbehandeling en de computergestuurde menging verzekeren niet alleen de kwaliteit van de Cradle to Cradle of C2C-gecertificeerde eindproducten, maar tevens de homogeniteit en continuïteit in samenstelling.

De juiste keuze
In de meeste gevallen wordt de keuze voor de ene dan wel de andere Koersmix ingegeven door de ondergrond. De mineraalgebonden en gewone plantaardig gebonden oplossingen zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor zandgronden; KoTRec BIO is de aangewezen oplossing bij zwaardere ondergronden zoals klei.

Daarnaast kunnen echter ook esthetische en onderhoudstechnische overwegingen de keuze beïnvloeden. Terwijl de KoMex (BIO) en DurEko-mix (BIO) halfverhardingen na de winter best een grondige onderhoudsbeurt krijgen, waarbij onder meer putjes opgevuld worden en het geheel opnieuw verdicht wordt, is zelfs dat bij KoTRec BIO niet nodig.

Dankzij de uitermate sterke oplossing en het minimum aan los materiaal volstaat het om deze halfverharding bij eventuele vervuiling gewoon even schoon te schuiven. Daartegenover staat dan weer wel dat KoTRec BIO binnen een paar dagen na productie verwerkt moet worden. In tegenstelling tot de andere Koersmixen kunnen green-keepers, met andere woorden, deze niet zomaar op voorraad houden om eventuele schade snel en flexibel te herstellen.

Ruim 2.500 m2 aan paden
Hoewel de Nederlandse Golf & Country Club in Glimmen op zandgrond ligt, werd in dit project omwille van het beperkte onderhoud toch voor KoTRec BIO gekozen.

In 2020 werd daartoe eerst 560 m2 van de bestaande paden losgehaald, opnieuw geprofileerd, verdicht en met KoTRec BIO afgewerkt. Twee jaar later achtten de greenkeepers de kwaliteit van de oplossing voor bewezen en werden alle overige paden, samen goed voor 2.000 m2, op dezelfde manier aangepakt.

De aanleg werd in dit geval volledig uitgevoerd en opgevolgd door Koers zelf, maar handige greenkeepers kunnen er ook perfect zelf mee aan de slag. Hou er wel rekening mee dat KoTRec BIO best machinaal verwerkt wordt; voor de overige halfverhardingen van Koers behoort zowel een manuele als een machinale verwerking tot de mogelijkheden.