De Ceuster: Voorbij traditioneel onderhoud, eigen atelier verandert het spel

Bron: Keep it Green

Verhogen van de standaard in sportveldbeheer

Als het over sportveldbeheer gaat, neemt De Ceuster al vele jaren een prominente plaats in. Het loonwerkbedrijf specialiseerde zich vanaf dag één in precisiewerk en trekt dat ook door naar zijn sportafdeling. Het doet dat dankzij z’n innovatieve aanpak en diepgaande expertise. Met een focus op het leveren van topkwaliteit sportvelden, speelt De Ceuster een cruciale rol in het onderhouden en verbeteren van sportfaciliteiten, variërend van grassportvelden tot golfbanen.

Ing. Kim Swinnen, verantwoordelijke Sport: “Onze afdeling blinkt uit in het toepassen van geavanceerde technieken voor sportveldonderhoud. Het gebruik van gespecialiseerde machines, zoals een ‘affrezer’ voor de renovatie van zowel natuurlijke als kunstgrasvelden en Verti-drains® voor effectieve beluchting, onderstreept onze toewijding aan innovatie. Deze technieken zijn essentieel voor het behoud van gezonde grasmatten, wat cruciaal is voor sportprestaties én veiligheid van de spelers.”

De combinatie van theorie en praktijk
Het SPORT-team bestaat uit ervaren professionals die diepgaande kennis hebben van zowel de wetenschap als de praktische aspecten van sportveldbeheer. “Die ervaring mag zeer letterlijk genomen worden”, gaat Kim Swinnen verder.

“Neem nu bijvoorbeeld Thierry De Jonghe, ex-greenkeeper van Sporting Lokeren, KV Mechelen en Anderlecht, en daardoor een (groot) vat van technische kennis. Zo hebben we, naast een zeer gegronde theoretische kennis ook een karrenvracht praktische ervaring in huis.

Maar eigenlijk biedt ons hele team een persoonlijke benadering, afgestemd op de specifieke behoeften van elk sportveld. Deze aanpak garandeert niet alleen de kwaliteit van de velden, maar draagt ook bij aan de langetermijngezondheid van de sportfaciliteiten.”

Succesvolle samenwerking met KV Mechelen
Door nauw samen te werken met clubs, zorgt De Ceuster ervoor dat de velden niet alleen voldoen aan de hoge eisen van sport op topniveau, maar deze zelfs overtreffen. Deze samenwerkingen illustreren hoe De Ceusters expertise rechtstreeks bijdraagt aan het verbeteren van de speelcondities op professionele sportvelden. Een voorbeeld van de impact van De Ceuster is zijn samenwerking met KV Mechelen.

Kim Swinnen: “Deze samenwerking is echt wel een hele mooie. Daar hebben we zelfs twee medewerkers van ons – ‘Jeanke’ & Jordy – als fulltime greenkeepers aan de slag. En dat loont, want het natuurgrasveld ‘achter de kazerne’ is nog altijd een van de mooiste en best onderhouden 100% natuurlijke voetbalvelden van de Pro League!”

Kennis is macht
De Ceuster legt ook nadruk op opleiding en onderzoek. Door te investeren in de kennisontwikkeling van zijn medewerkers en het bijhouden van de laatste ontwikkelingen in sportveldbeheer, blijft het bedrijf vooroplopen in de industrie. Dit streven naar constante verbetering is een sleutelfactor in zijn succes.

Kim Swinnen: “We volgen heel veel vormingen (extern/intern) en seminaries, om onze kennis steeds verder aan te scherpen. Zelfs in het buitenland, als dat nodig is. Zo kunnen we ook onze klanten op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes. Onze zaakvoerder Els De Ceuster – dochter van Herman – hamert heel fel op innovatie en techniek. Dus wij krijgen werkelijk alle mogelijkheden om ons bij
te scholen.”

De kracht van een eigen atelier
“We zijn geen dozenschuivers, maar hebben ons eigen atelier. Waar we – verdeeld over onze afdelingen – toch bijna 600 machines hebben staan. Combineer dat met een vijftal echte techneuten, en je weet dat we zowat elke machine kunnen ontwikkelen/bouwen, of op zijn minst helemaal aanpassen naar onze wensen en/of die van de klant. Dat zorgt er niet enkel voor dat we met unieke machines op de markt kunnen komen. Maar we hebben ook in het ‘renovatie’-seizoen – wanneer de planning voor iedereen eivol zit – altijd wel reservemachines of -stukken achter de hand. Dat zorgt voor rust in de hoofden van onze klanten. Niet iedereen kan dat zeggen”, besluit Kim Swinnen.