De Royal Golfclub du Hainaut in Erbisoeul

Spelkwaliteit verder laten evolueren om het hele jaar door spelers te kunnen ontvangen.

Bron: GreenTechPower

De Royal Golfclub du Hainaut is gelegen in Erbisoeul, een deelgemeente van Jurbise, op een boogscheut van Mons. De zanderige grondstructuur maakt dat er vrijwel het jaar rond kan worden gespeeld. Dat trekt spelers van andere clubs aan om hier tijdens de winter een balletje te komen slaan. Het parcours moet er dus altijd verzorgd uitzien. In de aanloop naar het aankomend zero fytogebruik probeert men de dosissen al zoveel mogelijk te reduceren. We hadden een boeiend gesprek met Xavier Denicourt, de gedreven en enthousiaste greenkeeper van de club.

De Royal Golfclub du Hainaut zag het licht in 1933 toen 5 families de handen in elkaar sloegen om een golfterrein aan te leggen in de streek van Mons. De eerste 18 holesbaan, die de naam ‘La Bruyère’ meekreeg, werd ontworpen door de beroemde golfarchitect Tom Simpson. Omdat het parcours op zandgrond gebouwd is, kon er bijna het hele jaar door gespeeld worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het terrein door de Duitsers benut als tijdelijke gevangenis en dienden de greens als ‘oefenterrein’ om bommen te droppen. Aan het einde van de oorlog werd de golf gedeeltelijk heropgebouwd. In 1991 werd een 9 holes parcours met de naam ‘Les Etangs’ bijgebouwd: een sportiever parcours en voorzien om een ander cliënteel aan te trekken.

Eisen van de spelers evolueren
De laatste jaren groeide de belangstelling voor de golfsport en breidde de club uit tot zo’n 920 leden op de dag van vandaag. Daarnaast komen heel wat greenfees uit het noorden van Frankrijk. Tegenwoordig kunnen de spelers kiezen uit een combinatie van 3 keer 3 lussen van 9 holes, in functie van hun tijd en hun behoeftes. Xavier Denicourt vervolgt: ‘Vroeger kwamen de spelers alleen spelen als het goed weer was. De laatste jaren hebben we gemerkt dat steeds meer spelers ook tijdens de winter willen komen spelen. De zandgronden laten toe om vrijwel dagelijks te spelen, maar van onze kant vraagt het een aangepaste aanpak bv. voor drainage. Anderzijds is het een troef om vrijwel het jaar rond te kunnen spelen, wat heel wat nieuwe spelers aantrekt. Vanaf het voorjaar, als het gras terug begint te groeien, zijn we in staat om een terrein van topkwaliteit te leveren. Dat zet sommige spelers aan om na de winterperiode bij ons te blijven spelen.’

Al meer dan 20 jaar in het vak
Xavier Denicourt is een jonge veertiger en zit al meer dan 20 jaar in de club. Na zijn tuinbouwopleiding in de buurt van Rijsel bezocht hij een golfterrein tijdens één van de stages en geraakte hij geboeid door deze sport. Hij volgde vervolgens een greenkeeperopleiding en liep stage op één van de beroemdste golfclubs van Frankrijk. De volgende stap was de golfclub du Hainaut waar hij startte als seizoenarbeider om dan via onderhoudstechnieker, adjunct- en uiteindelijk hoofdgreenkeeper te worden. Xavier: ‘Ik heb het geluk gehad dat ik hier toegekomen
ben tijdens de periode dat er veel werd uitgebreid. Ik heb bijna alle grote werkzaamheden, zoals de aanleg van de nieuwe beregeningsystemen bv. meegemaakt en heb op die manier een vrij compleet zicht op het terrein. We hebben gekozen voor een speelkwaliteit die stukken hoger ligt dan de standaard. Het terrein krijgt voorrang op alles. Omdat de club een vzw is, kan er ook gemakkelijk geïnvesteerd worden in het terrein en machines om aan deze kwaliteitseisen te voldoen.’

Fytogebruik zoveel mogelijk reduceren
Xavier vervolgt: ‘We hebben jarenlang zonder consulent gewerkt, maar onlangs heb ik Stéphane Rouen aangenomen als consulent om ons te helpen in het kader van het toekomstige zero fytogebruik. Concreet willen we nu al ervaring opdoen en tijd winnen bij iets wat in de toekomst verplicht zal worden. Vroeger waren kleur en groei van de grasmat de enige belangrijke parameters, tegenwoordig is het wel een stukje ingewikkelder. Tegenwoordig worden de greens grondig geanalyseerd om tekorten waar te nemen en ziektes te beperken. We proberen
steeds de gepaste dosis te gebruiken, maar blijven ook alert genoeg om deze niet zodanig te verlagen dat we in de problemen zouden geraken. Ik zoek ook innoverende producten die een beter resultaat geven. En dat is juist de meerwaarde van iemand zoals Stéphane Rouen. Hij is greenkeeper en heeft al heel wat ervaring opgedaan met het managen van zero fytogebruik. Stéphane ontwikkelde een volledige strategie, zowel voor meststoffen als fyto’s die berust op Amerikaanse en Schotse methodes. Het is een aparte aanpak die vruchten afwerpt. Bovendien heeft hij een zeer brede kennis van producten, waardoor we maar één aanspreekpartner nodig hebben en niet afhankelijk zijn van een of andere leverancier.’

Informatie winnen blijft onmisbaar.
Xavier geeft ook aan dat het belangrijk is om goed omringd te worden: ‘Als greenkeeper ben je genoodzaakt om zoveel mogelijk op je eigen terrein te blijven om alles nauwkeurig op te volgen. Ik vind het dus zeer belangrijk om omringd te worden door mensen die rondreizen en ervaring opdoen bij verschillende clubs. Die mensen brengen dan vaak nieuwe ideeën aan en deze kunnen dan aangepast worden in functie van onze eigen situatie. Voor mij is het een ideale manier om de speelkwaliteit van ons parcours verder te verhogen.’

Gemotiveerde mensen en eigen werkplaats
Een ploeg van 8 mensen is verantwoordelijk voor het onderhoud van en langs het parcours. Xavier: ‘In principe doen we alles zelf en besteden we niks uit voor zover het over het terrein gaat. Momenteel wordt een nieuwe parking gebouwd en dat wordt bijvoorbeeld wel uitbesteed aan een externe firma. Ik wil nog even meegeven dat we vorig jaar voor het eerst een vrouwelijke medewerker in onze onderhoudsploeg mochten verwelkomen. Ze volgde een specifieke opleiding in de Forem Espaces Verts in Ath. Die mensen beschikken over de nodige basiskennis en ik vind het dus logisch om ze een kans te geven. Verder hebben we een vaste technieker in dienst die verantwoordelijk is voor onderhoud en reparaties van de machines. In het begin moet er kennis opgebouwd worden, maar na verloop van tijd hebben we het voordeel dat de machines steeds optimaal onderhouden worden en dat er bovendien snel ingegrepen kan worden in geval van storingen.’

Machinekeuze en beregening
Xavier heeft ook een duidelijke kijk op machines: ‘We zijn niet merkgebonden. Als we een maaier kiezen, letten we op de maaikwaliteit, de betrouwbaarheid en ook de levensduur. We investeren bijvoorbeeld niet op basis van leasing of dergelijke en sommige maaiers zijn 25 jaar oud en draaien nog altijd perfect mee. Anderzijds investeren we wel jaarlijks in nieuwe machines. Voor green- of fairwaymaaiers opteren we voor machines die het best afgestemd zijn op onze kwaliteitseisen terwijl voor anderemachines, zoals transportvoertuigen bv. de nadruk meer gelegd wordt op de aankoopprijs in functie van het aantal uren die het voertuig op jaarbasis moet draaien. We werken voornamelijk met Toro machines en zijn hierover altijd tevreden geweest. Bovendien kent onze technieker deze machines tot in de details en konden we hierdoor een passende stock aan onderdelen opbouwen. Voor de bestuurders van de machines is het anderzijds ook gemakkelijker om altijd volgens éénzelfde logica met machines te rijden. In de toekomst zal het wel moeilijker worden om machines zelf te onderhouden omdat de elektronica niet meer weg te denken is. De aankoopprijs van een machine is bovendien redelijk hoog en de onderhoudskosten kunnen ook sterk verschillen. We kunnen ons dus geen misstap veroorloven. Verder vraagt de beregening heel wat aandacht, zeker omdat we op zandgronden zitten. De greens worden door een eerste reeks sproeiers van water voorzien terwijl de rand van de greens door een tweede reeks bediend wordt, met aangepaste waterhoeveelheden. Verder worden de fairways ook beregend. We investeerden onlangs in drie sensoren voor de greens die om de tien minuten gegevens verzamelen op twee verschillende dieptes, wat ons toelaat om te beregenen volgens het principe van ‘just in time’ en met de gevraagde hoeveelheid. Het heeft immers weinig zin om de meststoffendosissen optimaal te regelen, de snijhoogte en kwaliteit van de greens alle aandacht te geven als men achteraf de beregening niet nauwkeurig in het oog houdt!’

Inzicht van de greenkeeper zeer belangrijk
Xavier Denicourt wil nog graag meegeven dat het greenkeepen meer is dan wat onderhoudswerk: ‘Als greenkeeper moet je ook een volledig rapport over het afgelopen seizoen kunnen opmaken, de verschillende taken beoordelen, de komende investeringen kunnen evalueren, enz… Al deze parameters moet je zo fijn mogelijk kunnen interpreteren om het parcours verder te laten evolueren en de kwaliteit van de speleigenschappen te kunnen garanderen. Tijdens het seizoen werken we ook ‘à la carte’, met standaard, esthetische of extra modulaties op het parcours, voor specifieke ‘challenges’ bijvoorbeeld. De standaard eigenschappen zijn aangepast voor onze leden, terwijl de bal niet te vlug mag rollen tijdens sommige events omdat de commerciële mensen anders geen tijd hebben om met hun klanten te spreken tijdens het aflopen van het parcours. De klanten moeten zich niet aanpassen aan het parcours, het is aan ons om het parcours aan te passen in functie van de klanten die komen spelen! Tenslotte wil ik nog even meegeven dat we de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan hebben om de heide, die vroeger talrijk aanwezig was op deze zandgrond, te integreren in het parcours. En het begint vorm te krijgen, waardoor we ons parcours een ‘aangepaste en natuurlijke touch’ kunnen geven en ons verder onderscheiden van andere clubs!’