Géén fyto en hoogstaande golf verzoenbaar?

Bron: Keep it Green

Golfclub 7 Fontaines levert bewijs met kwalitatieve producten én teamwork

Golf Club 7 Fontaines in Braine-l’Alleud blaast dit jaar 35 kaarsjes uit en hoofdgreenkeeper Olivier Massaux mag er tegelijkertijd daar 30 uitblazen. Dat verdient een terugblik.

“Toen ik hier begon, was er één parcours van 18 holes, en over de jaren heen zijn we uitgebreid naar twee parcours van 18 holes en 1 parcours van 9, wat neerkomt op 100 hectare terrein. Gelukkig kan ik voor het beheer van die oppervlakte rekenen op mijn team van zestien greenkeepers, twee vaste mecaniciens en dan ook nog sporadisch enkele seizoenskrachten”, zegt Olivier Massaux. De club telt nu 1.800 à 2.000 leden, waarvan het merendeel trouwe senior-leden, maar toch ook een behoorlijk aandeel juniors. Vandaar dat er ook een toegewijde academie werd voorzien waar zes coaches klaar staan om opleiding te geven.

Bomenkap
Golf Club 7 Fontaines haalt zijn charme uit zijn versmelting met het bos, wat een missie is van de club en Massaux om hierover te waken, en ook geapprecieerd wordt door de leden. De twee parcours van 18 holes zijn beiden bomenrijk, waarvan één volledig geïntegreerd werd in het bos. “Bomenkap beperken we tot het absolute minimum, en als er gekapt wordt, planten we ook steeds minstens evenveel bomen terug aan. Natuurlijk, zoveel bomen brengt ook uitdagingen met zich mee inzake het terrein op topkwaliteit te houden tijdens de winterperiode. Bovenop de schaduw, zijn er minder temperatuur en licht, waardoor we kort op de bal moeten spelen.”

Natuurlijker aanpak
Sinds 2017 kwam er nog een uitdaging bij door het regionaal verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Massaux was verplicht op een meer natuurlijke manier te werk te gaan, maar kon hiervoor onder andere rekenen op zijn adviseur. “We hebben ondertussen een mooi traject afgelegd, de laatste jaren. In plaats van te maaien op 3 mm en veel te rollen om een zo hoog mogelijke balsnelheid te hebben, maai ik het hoger en bezanden en beluchten we voldoende om minder stress te veroorzaken en voldoende lucht te hebben rond de wortels.” Massaux gaat verder: “De manier van werken is nu anders, zeker als we kijken naar hoe we het dertig jaar geleden deden. Eén zo’n evolutie is dat we meer werken met vloeibare producten, zoals de kwalitatieve producten van COMPO EXPERT. Zo gebruik ik sinds jaren frequent Kamasol® brillant Grün, een zachte, vloeibare NPK-meststof met alle 6 sporenelementen en een uitvloeier. De Kamasol® brillant Grün meng ik ook vaak met Basfoliar® Ferro Top voor het aanbrengen van ijzersulfaat, waarbij het extra kleureffect mooi is meegenomen. Een tweede evolutie is dat we nog meer en beter kunnen anticiperen op de weersvoorspellingen door weloverwegen producttoepassingen of bewerkingen uit te voeren, met steeds evoluerende machinerie.”

Grillig weer
Goede weersvoorspellingen worden met de grillen van de laatste jaren des te belangrijker om gepast te kunnen reageren en de greens gezond te houden. “Hiervoor heb ik dan ook samen met mijn adviseur een programma opgesteld, waarin we onder andere biostimulanten opnemen om de plant optimaal te ondersteunen. Zo gebruiken we onder andere Vitanica® RZ om de beworteling extra te stimuleren met het Ecklonia-zeewierextract en de bodembacterie Bacillus subtilis R6-CDX®”, vertelt Olivier Massaux. Een diepere beworteling zorgt voor droogtetoleranter gras. Gebruik van een wetting agent zoals Kick®, zorgt daarbovenop voor een betere benutting van het beregeningswater. “Zodoende zijn droogteperiodes in de zomer eigenlijk nog handelbaar”, geeft Massaux aan. “De maanden september tot en met november, daarentegen, zijn kritischer omwille van de weersomslag, waardoor het uitdagender is om een green tijdens de herfst en winter gezond te houden. Elk seizoen is dat een streefdoel voor ons en moeten we met ons team steeds trachten beter te doen. Zowel naar de toestand van het gras toe, als de holes continu bijsturen om de spelervaring te verbeteren.”

Olivier Massaux besluit: “Daarvoor moet er in eerste instantie passie zijn voor het vak, maar ik kan hier in 7 Fontaines ook rekenen op een hecht, ervaren team met veel onderling vertrouwen. We verstaan elkaar, en zo geraken we samen vooruit.”