Golf Vlaanderen Kompas Duurzaamheid

Bron: Keep it Green

Wie stilstaat, gaat achteruit. Wereldwijd wordt hard gewerkt aan duurzaamheid. Want wie stilstaat, zal overspoeld worden door de nu al gekende effecten van global warming. Wie stilstaat, zal ingehaald worden door de snel veranderende maatschappelijke verwachtingen. De golfclubs staan allesbehalve stil en via het GV Kompas Duurzaamheid wil Golf Vlaanderen haar clubs nog beter begeleiden.

Hoe is het Golf Kompas Duurzaamheid ontstaan?
Twintig jaar geleden begon de (toen nog) Vlaamse Vereniging voor Golf met een persdossier ‘Golf & Natuur, hand in hand’. Secretaris-generaal Marc Verneirt is bioloog van opleiding en gebiologeerd door golf. Met het persdossier zorgde de federatie ervoor dat de buitenwereld anders begon te kijken naar de maatschappelijke waarde van een golfterrein. Ook de golfclub zelf ging zo meer stilstaan bij haar rol in die maatschappij.

Van een milieutechnische aanpak evolueren naar een meer allesomvattend duurzaam en maatschappelijk verantwoord verhaal. Wat betekent de golfclub voor de maatschappij en wat kan de maatschappij voor de club betekenen? Om dit te bundelen, om de clubs te motiveren werd in samenwerking met studiebureau Route 2030 een laagdrempelig kompas ontwikkeld. Route 2030 helpt organisaties transformeren naar duurzame ondernemingen. Het kompas is ontstaan vanuit een scan met de golfclubs en Golf Vlaanderen. We stelden vast dat er al heel wat gebeurt rond duurzaamheid, soms zonder erbij stil te staan. Daarom willen we handvaten geven richting de clubs. Het kompas geeft inzicht in wat duurzaamheid allemaal kan betekenen en waar de clubs het verschil kunnen maken. Niet om nog strengere reglementering op te leggen, maar om een richting aan te geven waarin elke club binnen haar eigen context en volgens haar eigen niveau aan de slag kan gaan met duurzaamheid. Voor alle type clubs willen we vooral inzicht geven in wat duurzaamheid kan betekenen voor de golfclub, en hoe de SDG’s (sustainable development goals) zich laten vertalen naar concrete voorbeelden. We ontwikkelden een menukaart waarbij men stap voor stap kan kijken hoe men nieuwe acties kan opzetten. Het is een soort werkboek waarin heel wat informatie gebundeld staat.

Al negen eerste sterren
Tijdens de Algemene Vergadering op 22 maart werden negen golfclubs beloond voor hun inzet inzake duurzaamheid.

Golfclub Beveren
Royal Keerbergen Golf Club
Steenhoven Country Club
Royal Antwerp Golf Club
Ieper Open Golf
Rinkven Golf Club
Brabantse Golf
Winge Golf & Country Club
Damme Golf & Country Club

Hoe verdien je sterren?
Alle Vlaamse golfclubs kunnen een inspiratiesessie volgen over het Kompas Duurzaamheid. Na de inspiratiesessie stellen ze voor zichzelf vijf concrete doelen of Golf Goals op. Van zodra ze hun eigen doelstellingen behalen, verdienen ze een eerste ster. Nemen ze nadien nog eens vijf doelstellingen op, dan verdienen ze twee sterren. Als de club alle zeventien criteria of SDG’s omarmt en implementeert, wordt ze beloond met het maximum aantal, drie sterren.

Enkele voorbeelden van acties
De golfclubs tonen hun veelzijdigheid door zich in te zetten voor verschillende SDG’s van het Kompas Duurzaamheid, wat resulteert in uiteenlopende voorbeelden van duurzaamheidsacties.

Damme Golf & Country Club heeft ambitieuze plannen om haar inzet voor duurzaamheid verder te versterken. Met de voorgenomen installatie van meer dan 150 zonnepanelen op het indoorgebouw, zet de club een belangrijke stap richting groene energie. Deze milieuvriendelijke investering zal niet alleen de ecologische voetafdruk van de golfbaan verkleinen, maar ook bijdragen aan de duurzame toekomst van de lokale gemeenschap.

Bij Winge Golf & Country Club is er sprake van een inspirerende maandelijkse samenwerking met het revalidatiecentrum UZ Pellenberg. Deze unieke samenwerking biedt mensen de mogelijkheid om tijdens hun herstelproces te genieten van de sportieve en ontspannende voordelen van golf. Het is een waardevol initiatief dat het fysieke en mentale welzijn combineert met de prachtige groene omgeving van de golfbaan.

De Brabantse Golf en Brussels Airport hebben al vele jaren een vruchtbare samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Een opmerkelijk initiatief dat voortkomt uit deze samenwerking is het gebruik van hemelwater afkomstig van de luchthaven. Via een bufferbekken wordt het water opgevangen, gezuiverd en vervolgens gebruikt om de golfbaan te beregenen, waardoor het opnieuw in de bodem kan infiltreren. Deze innovatieve benadering bevordert niet alleen de waterbeheersing, maar ook de ecologische balans tussen de golfbaan en de omgeving.

Foto’s:
Brabantse Golf Club
Damme Golf & Country Club, hole 18
Golfclub Beveren, hole 7
Winge Golf & Country Club