Golfclub De Kluizen, Aalst: ‘Met een virtuele golfbaan kun je wereldwijd golfen’

Bron: GreenTechPower

Golfclub De Kluizen, aan de rand van Aalst, is de laatste jaren van een golfschool uitgegroeid tot een volwaardig golf- en businesscenter met 9 holes. Er zijn volop plannen voor uitbreiding, zowel qua hectares als qua gebouw. Een van de meest prestigieuze plannen is de bouw van ruimtes waar je virtueel kunt golfen op een golfbaan (wereldwijd) naar keuze. Dit kan dus ook hartje winter.

Als je Golfclub De Kluizen in Aalst op komt rijden is het bordje ‘President’ bij een van de parkeerplaatsen niet te missen. Als eigenaar en manager van Golfclub De Kluizen kreeg de familie de Jonge, in de persoon van Gilbert De Jonge, in 2002 de unieke kans om een eigen 6-holesgolfbaan aan te leggen op 10 hectare grond. Momenteel is zoon Nick de Jonge de eigenaar en voorzitter. De reden was dat de gewestplannen meer recreatie in het gebied rondom Aalst wilden en daar pikte de familie De Jonge meteen op in. De familie had al een wegenaannemersbedrijf, maar wilde meer. De golfbaan liep meteen dermate goed dat ze in 2008 al kon uitbreiden naar de huidige 9-holesbaan. Momenteel omvat Golfclub De Kluizen 16 hectare, inclusief bosgedeelte en werkplaats. De huidige 9-holesbaan heeft een lengte van 1.868 meter en een par 31, waarbij alle spelsubtiliteiten kunnen worden benut. De Jonge: ‘Ons terrein is er een dat elke handicap weet te bekoren. Wij willen dat De Kluizen echt een golfbaan is voor iedereen.’ De instapfee en het ledengeld zijn dan ook relatief laag bij de Aalsterse golfbaan.

Super luxe clubgebouw
De instapfee en het ledengeld mogen dan laag zijn, het clubgebouw is daarentegen super-de-luxe. In 2020 besloot het management om een splinternieuw clubgebouw te bouwen, zodat zowel het restaurant, omkleedruimtes, caddyruimte als de shop weer volledig up-to-date zijn. Het restaurant heeft nu een uitgebreide keuken die vergelijkbaar is met een gangbaar restaurant op niveau. Naast deze faciliteiten heeft Golfclub De Kluizen ook nog eens vier seminarzalen, speciaal voor bedrijven. De Jonge: ‘Wij zijn natuurlijk echte ondernemers, doordat wij ook een wegenaannemersbedrijf hebben. En we zijn dus ook gewend om financieel alles goed te plannen. Verder willen wij deze golfbaan zeker financieel goed laten draaien. Daar profiteren onze leden van mee.’ Door de aanwezigheid van twee golfpro’s kunnen bedrijven hun relaties en/of medewerkers hier ook uitnodigen voor een golfclinic om de golfsport onder de knie te krijgen.
Een van de meest spectaculaire plannen van Golfclub De Kluizen is om in de nieuwe uitbreiding een grote virtuele golfwereld te creëren. De uitbreiding moet op de heuvel komen aan de rechterkant van het huidige clubgebouw. Zodoende kan er ‘s winters gewoon binnen gegolfd worden. En omdat het virtueel is, kun je kiezen uit welke golfbaan ter wereld dan ook. Je kunt jezelf in deze virtuele golfwereld ook nog eens op laten leiden door virtuele golfpro’s. Volgens De Jonge kan het zo zijn dat, mocht de virtuele golfwereld een doorslaand succes worden, de practice op den duur minder gebruikt wordt in de winter. De virtuele golf zal echter nooit het echte evenaren en dus niet de practice doen verdwijnen, aldus De Jonge. ‘Wel helpt het en lokt het de golfer om in de winter niet te stoppen met golfen.’

Steeds meer Toro
Sinds vier jaar heeft Golfclub De Kluizen ook een nieuwe hoofdgreenkeeper in de persoon van Joost De Backer. Hij is erg blij met de nieuwbouw van de wagenloods/garage vlak bij de parkeerplaatsen van de golfbaan. De golfbaan heeft één mekanieker in loondienst om het eigen wagenpark te onderhouden. Het groot onderhoud aan de golfmachines doet Masschelein uit Kortrijk. Bestond het volledige wagenpark in 2002 nog uit Jacobsen, daarna zijn er zowel John Deere- als Toro-golfmachines aangeschaft. De eerste John Deere in 2012, een 7200 PrecisionCut-maaier met drie kooien, volgens De Backer. Daarna volgden vooral aankopen van Toro-machines, zoals de greenmaaier Greensmaster in 2014 en de roughmaaier Groundsmaster 3500 in 2017. In dat jaar (2017) kwam er tevens een nieuwe Toro Greensmaster en de oude greenmaaier werd vanaf dat moment ingezet als teemaaier. De Toro Groundsmaster 3500 met drie maaikooien heeft trouwens het Sidewinder-systeem, dus je kunt er makkelijker mee om bunkers heen. Een groot voordeel, vindt de hoofdgreenkeeper. Onlangs heeft Golfclub De Kluizen een splinternieuwe Toro Reelmaster 3100-D besteld, eveneens met Sidewinder. Deze zal vooral gebruikt worden om de voorgreens te maaien. Harken doet De Backer met een Sand Pro 5040 van Toro. Als bakwagen gebruikt de golfbaan de Toro Workman.

Doorzaaien, diepverticuteren en beluchten
Kunstmest strooien doet De Backer met een Everris en Icl-strooier . Om de tees door te zaaien gebruikte hij enige tijd geleden de Speedseed 1100, maar dat beviel niet goed. ‘De Speedseed werkt met een rol met punten. Eerst moet je over de tee en dan bezanden, maar het gras kwam niet goed op. Dat werkt dus niet.’ Vandaar dat hij teruggrijpt naar de Vredo DZ 214.075-doorzaaimachine. Twee jaar geleden zaaide hij namelijk alle tees door met het genoemde type Vredo-doorzaaimachine en dat gras kwam perfect op.
Het diepverticuteren doet De Backer nog wel met een Jacobsen Thatch-Away 480T, meestal vier keer per jaar. Bezanden doet de hoofdgreenkeeper in het hoogseizoen om de twee weken en in het voorjaar één keer per week – als de groei van het gras het toelaat – met een Rink 1200. Beluchten gebeurt met een Wiedenmann Terra Spike GXi, een machine waar hij erg tevreden over is. Ook omdat het een relatief grote machine is, waardoor je door kunt werken. Door het ‘prikken’ worden de greens uiteraard nog weerbaarder, aangezien het water makkelijker de grond in kan lopen en de wortelgroei van het gras bevorderd wordt. De clubcars zijn van Yamaha en tweedehands, wel zet Golfclub De Kluizen er nieuwe accu’s in.

Alles om de baan goed te houden
Chemische middelen gebruikt men zo weinig mogelijk. Bij de aanstelling van De Backer als hoofdgreenkeeper was dat ook een van de belangrijkste doelen: met een minimum aan chemische middelen werken en de greens sterker en weerbaarder maken, zodat die middelen niet nodig zijn. Om de tees en greens goed te houden zet de hoofdgreenkeeper nu diverse biostimulansen in, naast het al genoemde beluchten. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld Compass Bio Active van Fert in Time en ook Solar Nano Si (met silicium) van dezelfde leverancier. De Backer: ‘In Compass Bio Active zit dus ook, wat ook veel collega’s gebruiken om de tees en greens goed te houden, gevriesdroogd zeewierextract.’ Ook gebruikt hij Bactogreen van Monseu, dat zorgt voor een goede bacteriehuishouding in de grond. En verder nog Microferm om de viltlaag af te breken en zodoende een droge toplaag te verkrijgen. De Backer: ‘Anders heb je nog meer kans op schimmels.’

De greens zitten volgens de hoofdgreenkeeper regelmatig ‘dicht’, omdat er natuurlijk veel op gelopen wordt. Als er wedstrijden zijn, dan gaan de golfers zelfs twee keer rond, dus dan wordt er nóg meer van de greens gevergd. Waar De Backer hier en daar last van heeft rondom sommige tees en greens is dollar spot. En verder ‘s winters, ondanks alle biologische middelen en maatregelen, soms zwarte schimmel en fusarium. Wel blijft de kern van het struisgras goed volgens hem, door alle biologische middelen ook. Voorheen zat er veel straatgras in de tees en greens, maar momenteel zaait de golfbaan een mengsel van struisgras (Cobranova) door. Het meeste graszaad haalt hij bij Barenburg of Advanta. De Backer: ‘Omdat het struisgras zelfs op de slechtere plekken snel herstelt door het gebruik van de diverse biologische middelen, heeft de inzet ervan dus zeker zin.’

Vijverfolie wegens droogte
Volgens De Backer zal er ooit wellicht een beperking komen van het maximaal aantal mensen dat de greens betreedt. En zelfs de tees, verwacht hij. ‘Met steeds meer mensen op de greens en tees is het voor ons als greenkeepers echt lastig om de baan perfect te houden.’ De Backer lachend: ‘Wat dat betreft, was de coronatijd top: de greens en tees lagen er toen bij als nooit tevoren!’ Maar naast een intensief gebruik van tees en greens ligt er nog een ander probleem op de loer. Al is de golfbaan bij de aanleg in 2002 volledig gedraineerd en is vorig jaar in de herfst op De Kluizen ook het Toro Hydro Wise-beregeningssysteem met automatische pop-upsproeiers geïnstalleerd bij de greens en de tees, het is soms nog lastig om de waterhuishouding op de baan te reguleren. De fairways zijn bij droog weer, ook omdat ze relatief kort gemaaid worden, soms moeilijk groen te houden.

En verder heeft De Backer in de zomers van 2019 en 2020 ervaren wat de droogte kan doen. De vijvers op het terrein, waar normaliter voldoende water in blijft staan tijdens droge zomers, droogden in die twee jaren volledig op. De golfbaan moest dus water oppompen om de tees en de greens te kunnen beregenen. De Backer: ‘Toch heb ik er veel van geleerd. Onder meer dat we te veel ‘onnodig’ beregenden en ik niet precies wist welk type wetting agent ik het beste kon gebruiken en hoeveel.’ Om voldoende water in de grootste voorraadvijver te houden overweegt de golfbaan nu om vijverfolie in deze vijver te doen. Zodoende wordt voorkomen dat te veel vijverwater bij droog weer de bodem in trekt. Voorlopig wordt mogelijk alleen deze grootste voorraadvijver van vijverfolie voorzien.

Nieuwe DropPit en toekomstplannen
In Aalst is inmiddels ook de nieuwe DropPit geïnstalleerd. De ballpickerrobot brengt de ballen naar een DropPit, waar de ballen vervolgens gewassen worden, waarna ze door een buizensysteem naar de dispenser worden getransporteerd. De ballpicker heeft sensoren om te detecteren wanneer de voorraad vol is. Het nieuwe DropPit-systeem werkt volledig automatisch, zodat de voorraad minder vaak gevuld hoeft te worden. De Jonge: ‘Voordelen van de DropPit zijn dat wij minder onderhoudskosten hebben én de greenkeepers het makkelijker hebben.’ Verder wordt de volledige practice gemaaid met een maairobot.

Een ander nieuwtje bij de Aalsterse golfbaan is de bloemenweide van 150 m2 op baan drie. Volgens de eigenaar en de hoofdgreenkeeper wordt de bloemenweide door de golfers enorm gewaardeerd. En ze stimuleert natuurlijk de biodiversiteit: op de vele soorten bloeiende bloemen komen immers veel vlinders, insecten en bijen af. Volgens de hoofdgreenkeeper wordt de bloemenweide één keer per jaar in de herfst afgemaaid. Het maaisel wordt vervolgens afgevoerd om de grond zodoende schraal te houden en de diversiteit aan bloemensoorten te kunnen behouden.
Eigenaar en voorzitter De Jonge heeft nog zeker toekomstplannen met zijn golfbaan. ‘Wij willen, als we genoeg grond kunnen verwerven, de baan verdubbelen naar twee keer 9 holes. Maar goed, dat is een droom.’ Volgens De Jonge zal het aantal golfspelers de komende jaren groeien, maar het aantal nieuwe golfbanen dat er in ons land bij komt eerder stabiel blijven. Ook Golfclub De Kluizen krijgt gestaag meer leden. De Jonge: ‘Ik ben trouwens voorstander van vaste leden. Dus greenfees hebben wij wel, maar stimuleren wij niet.’ De golfbaan is ook duurzaam bezig. Sinds 2020 liggen er zonnepanelen op het clubgebouw. Dat maakt de golfbaan weer een stuk duurzamer. Evenals de vier laadpalen voor elektrische auto’s die op het parkeerterrein staan.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

22

 

23

 

25

Précédent
Suivant