Graszaadmengsels voor elk onderdeel van de golfbaan

Bron: Keep it Green

Nergens liggen de eisen voor gras zo hoog als op de golfbaan. De grasmat moet er niet alleen egaal, onkruidvrij en frisgroen bij liggen; ze moet ook nog eens bestand zijn tegen regelmatige betreding en de capriolen van minder begenadigde golfers. Bij voorkeur zonder de kosten voor onderhoud, bewatering en bemesting de hoogte in te jagen, natuurlijk. “Zeker in de golfsector is de specifieke graskeuze doorslaggevend en gevoelig”, meent Thomas van Tetering, product & marketing manager Benelux bij DLF. “Daarom hebben we een apart portfolio voor de golfsport ontwikkeld.”

“We zien dat golfbanen snel tot vijf keer per jaar doorgezaaid worden”, gaat Van Tetering verder. “Dat is vaak kostenefficiënter dan inzetten op extra onderhoud en bemesting, en het garandeert dat er ook bij beschadigingen aan de grasmat altijd nieuwe graszaden klaarzitten om te kiemen. Bovendien is het een mooie manier om je grasmat stelselmatig te vernieuwen en versterken. Er is nu eenmaal veel innovatie in de veredeling, en ook in het vernieuwde Masterline golfportfolio zetten we sterk in op onder meer fijnere grassen, een betere kieming en doorworteling, een hogere ziektetolerantie, enzovoort. Zolang je je aan dezelfde grassoorten houdt, kun je perfect met betere rassen doorzaaien.”

Elke zone haar eigen mengsel
Het Masterline golfportfolio werd speciaal voor de sector ontwikkeld, met verschillende mengsels die in functie van de diverse onderdelen van de golfbaan en het lokale klimaat in België en Nederland samengesteld werden. “We hadden de verschillende soorten en rassen al wel in ons assortiment, maar de samenstelling per mengsel is compleet vernieuwd en specifiek op de verschillende zones op de golfbaan afgestemd. Op elk onderdeel wordt immers een ander type gras gebruikt.”

“Op de tee komt natuurlijk iedereen, en hoewel een ervaren golfer bij het afslaan doorgaans niet voor schade zal zorgen, ligt dat bij minder getrainde golfers wel anders. Hier heb je dus een grassoort nodig die goed bestand is tegen betreding en kort maaien, en zich daarenboven snel van de schade van het afslaan herstelt. In onze TeeMaster en GolfMaster mengsels zit daarom altijd 4turf®, een ijzersterk tetraploïd Engels raaigras met een bijzonder herstellend vermogen.”

Ook op de green liggen de eisen hoog. “De green is de crème de la crème van de golfbaan. Die moet er echt altijd perfect bij liggen. Je wil er met andere woorden het allerfijnste gras, zoals bijvoorbeeld 100% struisgras. De keerzijde van de medaille is helaas dat dat ook veel onderhoud vergt, waardoor het gebruik van roodzwenken hiervoor ook al standaard is geworden. Andere greenkeepers kiezen dan weer bewust voor de beste struisgrassen, afgestemd op hun specifieke behoeften en onderhoudsprogramma, en mengen ze zelf. Ook daarvoor bieden we de nodige oplossingen.”

In de DLF mengsels voor de fairway ligt de nadruk verder op roodzwenkgrassen en veldbeemd met een strakke sierwaarde en een goede onkruidonderdrukking, waardoor het minder onderhoud vergt. Het mengsel RoughMaster bevat net meer polvormige grassen zoals schapengras, en combineert zo een hoge sierwaarde met extra natuurwaarde.

Continue innovatie
In het Masterline golfportfolio spelen ook verschillende DLF-innovaties een belangrijke rol. Naast het 4turf® tetraploïd Engels raaigras dat in verschillende mengsels terugkomt, wordt in het mengsel GreenMaster bijvoorbeeld ook gebruikgemaakt van ProNitro®, een zaadcoating bestaande uit stikstof en een wetting agent die het zaad helpt om krachtiger te kiemen en zich sneller te vestigen, én de nood aan bemesting en beregening reduceert.

“Wij kunnen het natuurlijk allemaal goed uitleggen”, lacht Van Tetering, “maar veel beter is het om ons verhaal met onafhankelijk onderzoek te staven. Daarom bevatten al onze mengsels rassen die in de Nederlandse Grasgids en de Engelse STRI-rassenlijst staan. Ook onze CobraNova en Arrowtown struisgrassen staan bijvoorbeeld goed vermeld op de STRI-lijst.”

Dichter bij de greenkeeper
Ondertussen blijft DLF innoveren. “Dat doen we in steeds nauwer contact met de greenkeepers op het terrein. Om onze klanten verder te kunnen ondersteunen, hebben we onlangs Erik Dolstra onder de arm genomen, een recreatiegrassenspecialist die zelf tien jaar als greenkeeper heeft gewerkt en onze klanten in de Benelux zo het nodige advies kan geven.

Daarnaast deden we onlangs een bevraging onder alle golfbanen in Europa om te polsen naar wat zij als de grootste uitdagingen voor de toekomst beschouwen, én plannen we steeds meer proeven en demo’s op lokaal niveau. Zo testen we vandaag op verschillende golfbanen al uit welke meerwaarde het gebruik van Microclover® op de driving range kan leveren.”