Het hele jaar door golfen op groen gras, voor elk niveau

Bron: Keep it Green

Balletjes slaan in een landelijk kader

De Henri-Chapelle Golf Club verwelkomt golfliefhebbers in een glooiende groene omgeving met drie banen, een indoor driving range, een prachtig clubhuis met een brasserie-restaurant van topkwaliteit, een hotel met elf kamers, en een zeer grote parking. De ambitie om de meest complete golfclub van de regio te worden, steekt de club niet onder stoelen of banken. Tegelijk wordt bij elke nieuwe stap of actie rekening gehouden met het milieu.

Bij de opening van de Henri-Chapelle Golf Club was er één baan met zes holes. Dat was in 1989. Sindsdien is er veel veranderd, met vandaag drie golfbanen. Manager Cédric Lejeune geeft ons graag wat details over de golfclub waar hij de dagelijkse leiding over heeft.

“Het domein strekt zich uit over 110 hectare. Het decor is typisch voor het Land van Herve: groen en heuvelachtig, met panorama’s op de heuvels van de Ardennen en de Eifel. Golfliefhebbers kunnen hier terecht op een van de twee golfbanen van achttien holes. Les Viviers is onze Championship Course. Deze baan is lang en breed, zeer heuvelachtig, gevarieerd en fysiek best lastig voor de spelers. In ruil genieten ze van adembenemende uitzichten op de Hoge Venen, Signal de Botrange of de Duitse Eifel. Onze tweede baan is Le Charlemagne. Die is korter, minder heuvelachtig en iets technischer. Wat ons bijzonder maakt, is dat we ook nog een derde baan, van negen holes, hebben. La Chapelle is toegankelijk zonder handicap en biedt beginners perfecte speelomstandigheden zonder dat die de druk voelen van ervaren golfers achter hen.”

Het hele jaar door open
De Henri-Chapelle Golf Club is het hele jaar door open voor de meer dan 1.500 leden. Zelfs in de winter gaat de club niet dicht. Cédric Lejeune: “Sinds covid is het aantal bezoekers hier sterk gestegen. Onze leden zijn duidelijk vragende partij om twaalf maanden op twaalf te kunnen komen spelen. Ons team van greenkeepers is dus voortdurend in de weer.”

Bernard Heyndels is verantwoordelijk voor het onderhoud van het domein en werkt hier al 25 jaar. “In al die jaren heb ik de machines enorm zien evolueren. Waar we de greens vroeger nog met de hand beluchtten en borstelden, gebeurt alles vandaag machinaal. Dat heeft ons werk een stuk minder zwaar gemaakt. In ons machinepark hebben we maaiers van TORO, tractoren van John Deere, een robotmaaier voor de kleine golfbaan… Vandaag denken we volop na hoe we het geautomatiseerd maaien in de toekomst kunnen optimaliseren, rekening houdend met de topografie van de terreinen.”

Zero-fyto, een grote uitdaging
Het volledig uitsluiten van gewasbeschermingsmiddelen – zero-fyto – is uiteraard een grote uitdaging voor de Henri-Chapelle Golf Club. Bernard Heyndels: “Tot in 2018 konden we vier keer per jaar sproeien met fungiciden, waarna we telkens vier à vijf weken op ons gemak waren. Vandaag moeten we veel vaker ingrijpen, waardoor we onze manier van werken moeten herbekijken. We moeten nu vloeibare meststoffen gebruiken, biostimulanten, experimenteren met ijzersulfaten, ijzerchelaten, de hoeveelheid stikstof verhogen of verlagen… De klimaatverandering laat zich ook duidelijk voelen, met periodes van langdurige droogte of intense regenval. Het is ook niet meer te voorspellen waar en wanneer ‘dollarspot’ zal opduiken. Dat kan vandaag van begin april tot eind november, ongeacht het bodemtype, de temperatuur en de vochtigheid. Elke aantasting moeten we dan vlek voor vlek met de hand behandelen om een snelle verspreiding te voorkomen. Dat brengt heel wat extra werk met zich mee.”

Cédric Lejeune vult aan: “Gazonziektes zoals dollarspot zijn zeker een probleem, maar waterbeheer zou wel eens een nog groter probleem kunnen worden. De voorbije jaren hebben we door de periodes van langdurige droogte al een paar keer bijna moeten sluiten omdat we te weinig water hadden. De beregening en bewatering beheren we hier namelijk in een gesloten circuit. Er loopt wel water langs het domein, maar het debiet dat wij kunnen gebruiken is beperkt omdat de beek moet blijven stromen om de buurtbewoners te bevoorraden.”

Moeilijke evenwichtsoefening
Cédric Lejeune en Bernard Heyndels zijn het erover eens dat er nog geen mirakeloplossing of mirakelformule bestaat. Via het moederbedrijf, dat ook eigenaar is van een twintigtal golfbanen in Nederland, waaronder de International Golf Maastricht op minder dan 40 kilometer van Henri-Chapelle, hebben Bernard en zijn team wel toegang tot betere producten die helpen om ziektes te vertragen of de gevolgen ervan te beperken, maar 100% doeltreffend zijn die nog niet.

“We zien ons aantal leden toenemen, maar daardoor neemt ook de druk op het gras toe. Terwijl de natuur eigenlijk af en toe tot rust moet kunnen komen, smelten die periodes van rust bij ons als sneeuw voor de zon. Onze leden willen nu eenmaal het hele jaar door kunnen spelen. Dat maakt het werk van onze greenkeepers er niet gemakkelijker op. Dag na dag de beste omstandigheden creëren is dus een moeilijke evenwichtsoefening geworden”, besluit Cédric Lejeune.