Klimaatbestendig natuurgrasveld start bij de bodem

Bron: Keep it Green

Overal ondervinden groundsmen en greenkeepers de impact van de klimaatverandering. Zelfs in ons historisch gematigd klimaat blijkt het vandaag een pittige uitdaging om sportvelden en grasmatten tegen extreme droogte en dito wateroverlast te beschermen. Dan maar overstappen op kunstgrasvelden, zou je denken. Joost van Beek is het daarmee echter allerminst eens. Niet alleen is de spelbeleving op een natuurgrasveld volgens de zaakvoerder van Van Beek Sport en Groen nog steeds niet te evenaren; met voldoende aandacht voor de bodem kun je de weerbaarheid van de grasmat ook sterk verhogen.

Ooit genoot Joost van Beek een landbouwkundige opleiding, en dat verklaart meteen waarom de bodem bij de aanleg van sportvelden volgens hem hét centrale vertrekpunt is. “Al is de kennis die ik op de schoolbanken opdeed inmiddels natuurlijk wel sterk uitgebreid met de nodige ervaring, nieuwe inzichten en aangepaste sporttechnische kennis. Met Van Beek Sport en Groen staan we namelijk al veertien jaar in voor de aanleg en het onderhoud van voetbalvelden, springweides voor paarden en golfterreinen. Dat doen we zowel voor amateurclubs als het topsegment, in onder meer België, Nederland, en Oost-Europa.”

De Topchanger maakt gebruik van waterdruk om een gat te maken, dat vervolgens meteen met wit zand afgevuld wordt.

De kracht van natuurgras
In de tweestrijd tussen kunstgras en natuurgras is de positie van Van Beek alvast duidelijk. “Om te beginnen hebben heel wat clubs zich de voorbije jaren al pijnlijk op het prijskaartje voor aanleg en onderhoud van een kunstgrasveld verkeken. Maar veel belangrijker nog: er gaat niets boven de spelbeleving en klimaat- en milieuvoordelen van natuurgras. Er is meer demping, minder risico op blessures en brandwonden, en je kunt een kwalitatief natuurgrasveld zelfs sturen. Een greenkeeper of groundsman die goed weet waarmee hij bezig is, kan de thuisploeg door een aangepaste graslengte of door voor de wedstrijd meer of minder te beregenen perfect een extra voordeel opleveren.”

Dat natuurgrasvelden het onder de klimaatverandering hard te verduren krijgen, zal Van Beek evenwel niet ontkennen. “Maar zorgt men voor het juiste management, maakt men gebruik van de juiste grassoorten en rassen, bio-stimulanten, meststoffen, enzovoort, en verzekert men dat de plantjes goed kunnen doorwortelen, dan kan een natuurgrasveld gelukkig wel tegen een stootje. Alleen, hoe meer het waterverbruik onder druk komt te staan, hoe belangrijker het dus is dat de bodem goed op punt staat.”

Voetbalvelden
Concreet start elk project bij Van Beek met een grondige analyse van de samenstelling en structuur van de bodem. “Bij professionele voetbalclubs wordt een veld natuurlijk laag per laag en vanaf nul opgebouwd, met integratie van moderne technologieën zoals veldverwarming, beregening en drainage, maar bij amateurclubs starten we traditioneel van de bestaande bodem. Die wordt geanalyseerd en verbeterd en met een aangepaste toplaag afgewerkt.”

“In wezen zijn de basisbehoeften van een grasplantje natuurlijk overal dezelfde, maar op voetbalvelden moet je er vanuit sporttechnisch oogpunt natuurlijk ook voor zorgen dat overtollig water in de winter voldoende afgevoerd kan worden. Om de waterdoorlatendheid te verbeteren werken we in de toplaag daarom quasi altijd een aandeel verschralingszand in. Hoe groot dat aandeel exact is, hangt af van de bodemanalyse. In de onderliggende lagen ligt de nadruk dan weer op het vasthouden van water, zodat er in de zomer voldoende reserves aangesproken kunnen worden. Door goed management en regelmatig doorzaaien en verluchten zorgen we, tot slot, ervoor dat het grasbestand onderhouden wordt.”

Topchanger
Van Beek zweert bij een langetermijnaanpak, en het mag dan ook niet verbazen dat heel wat klanten uit zowel de voetbalsector als de paardensport ook het onderhoud van hun terreinen aan het bedrijf overlaten.

“In de golfsector doen we zelfs niet anders. Maar we doen het dan ook meteen goed en hebben er met de Topchanger zowaar een geheel eigen machine voor. In plaats van de greens jaarlijks te prikken om er vervolgens verschralingszand in te borstelen, waardoor het terrein toch altijd een aantal dagen slechter en hobbelig ligt, maakt de Topchanger gebruik van waterdruk om een gat te maken, dat vervolgens meteen met wit zand afgevuld wordt. Het zand wordt daardoor dieper ingebracht én de green is direct weer mooi en egaal. Een opsteker voor golfclubs die hun reservaties vroeger na het prikken toch steeds een aantal dagen zagen teruglopen.”

“In ieder geval, of het nu voor voetbal, paardensport of golf is, een goed natuurgras-sportveld vraagt telkens het juiste management, de nodige passie én een goede communicatie van alle betrokken partijen”, besluit Van Beek.