Golf- & Countryclub Oudenaarde

Golf- & Countryclub Oudenaarde.

Bron: GreenTechPower

Bio maakt sterker …

Dit is geen artikel over een of ander natuurproduct, maar onze indruk nadat we op de golf van Wortegem Petegem bij Oudenaarde een gesprek hadden met hoofdgreenkeeper Jozef Verhoest en Lieven de Clercq, beiden met een sterke landbouwachtergrond en dus thuis in het wereldje van groen en machines.

De eerste plannen voor een golfclub dateren van 1969, toen huidig voorzitter Lieven Santens het idee lanceerde om in Petegem een golfclub op te starten. De eigenlijke oprichting gebeurde in 1971 gevolgd door de aankoop van café ‘Den Anker’ dat gelegen was aan de bocht van de Scheldearm, met het doel daar eventueel het clubhuis op te richten. De ondernemer en zijn vennoten richtten de N.V. Immobiliën Golf- & Countryclub Oudenaarde op die het onroerend goed van de toekomstige golfclub moet beheren.
De volgende aankoop in 1974 betrof de gronden die binnen de oude Scheldearm lagen. Het Bestuur van Waters en Bossen zou het wateroppervlak en een strook van 5 meter langs beide oevers beheren zodat het stilstaande water ook toegankelijk voor vissers zou blijven. Midden 1974 werd een eerste voorstel van een pachtovereenkomst op het kasteel en een deel van het kasteelpark -dat uit 1847 dateert- opgesteld door Alain de la Croix d’Ogimont. Een jaar later werden de eerste 18 holes op zuivere grond opgebouwd in een afgesloten Scheldemeander. In Wortegem Petegem spreekt men immers van de oude (afgesloten) Schelde en de nieuwe Schelde.

In 1991 werd er uitgebreid van 18 naar 27 holes, deels in het kasteelpark en deels op aangekochte landbouwgronden langs en over de Scheldestraat. Een tweede uitbreiding gebeurde op de aangekochte landbouwgronden tussen het kasteelpark en de ‘Abdij van Beaulieu’. Drie jaar later werd het kasteel van de familie de la Croix d’Ogimont gekocht en de laatste 9 holes op zand en turf kwamen er in 2006 bij zodat deze golfclub anno 2014 twee 18 holesbanen, twee putting greens, een pratice area, een chippinggreen
en 4 oefenholes heeft.

GreenTechPower had een gesprek met Jozef Verhoest die al sinds 1975 op de golf van Oudenaarde werkt en Lieven de Clercq die er in 2001 is bijgekomen. Beiden zijn hoofdgreenkeeper en sturen een equipe van 9 medewerkers aan.

Jozef en Lieven zijn in het greenkeeperwezen ingerold, Jozef doordat hij in de loop van de jaren 70 betrokken was bij het grondwerk voor en aanleg van het golfterrein en langs die weg op de golf is gebleven. Lieven was rond 2000 ingehuurd voor grondwerken op het terrein en is zo beginnen prikken, de fairways maaien en is ondertussen verantwoordelijk geworden voor de aankoop van de machines en het onderhoud ervan. Jozef houdt zich vooral bezig met groen, bemesting en onderhoud van het
terrein.

Bio maakt sterker.

Tussen de regels door begrepen we dat Jozef Verhoest waar mogelijk voor bio gaat. Zijn uitleg.

Jozef: ‘Nu we hier op de golf gebruikmaken van bio-versterkende middelen, zien we dat de ziektedruk aanzienlijk afneemt. Die middelen maken onze planten –indirect- sterker en bovendien ervaren we dat ook in onze portemonnee. Vergelijk het met het preventief innemen van vitamines i.p.v. ziek te worden en dan medicamenten te moeten nemen. Het ene versterkt de mens en werkt preventief. Het andere verzwakt hem nog meer. Een ander punt waarop we ook ‘bio’ zijn is de verwarming van het kasteel; die
gebeurt met houtsnippers die we zoveel mogelijk recupereren uit hakselhout van ons eigen bosbeheer.’

Greens doorzaaien om te vernieuwen.

Vroeger werden de greens voornamelijk getopdressed met gedroogd filterzand. Dat is samengesteld uit ronde korrels, die minder stabiele greens geven en een onregelmatige wortelgroei. Nu gebruiken we voor een zware bezanding een mengeling van gezeefde lava 0/2 en witzand wat stabielere en meer homogene greens geeft. Deze zijn immers minder gevoelig voor droogte. De fijngezeefde lava houdt immers het water langer vast en geeft het af als de wortels het nodig hebben.

Lieven: ‘Op alle greens zijn we sinds 4 jaar begonnen met een programma om tijdens het groeiseizoen 1 keer per maand door te zaaien. Dat komt overeen met 4 tot 5 doorzaaibeurten per jaar. We zien dat dit een heel gunstig effect heeft omdat er ondertussen rassen van agrostis bestaan die de agressiviteit van het straatgras kunnen trotseren. Dat geeft dieper bewortelde greens en minder bloempjes van straatgras die de snelheid van de bal afremmen, kortom een betere balrol. Nu beginnen we met eerst te prikken voor het zaaien en daardoor in de grond meer ruimte ‘vrij te maken’ voor het graszaad; dat maakt het kiemen van het jonge gras veel makkelijker. Na het prikken bezanden we met wit zand en zaaien we door.’

GreenTechPower:
Het doorzaaien van de oudste greens loopt via een programma dat 4 jaar geleden begon. Wanneer zijn jullie dan rond?
Jozef: ’Wellicht nooit, want zelfs greens die je nieuw aanlegt, moet je na verloop van tijd terug inzaaien doordat het straatgras stilaan uitbreidt. Een green moet je blijven ‘vernieuwen’ om hem gezond te houden.’

Verticuteren en topdressen.

‘In principe verticuteren wij meerdere keren per week. Omwille van de speeldruk hebben we nu geïnvesteerd in een dubbel systeem. Het lukt ons om in één dag 40 greens te bewerken die we dan nog eens in twee richtingen verticuteren en eenmaal maaien met groomers. Om te topdressen hebben we een perfecte topdresser die zeer egaal strooit, daarna wordt er met een tapijt van 5 meter ingesleept, wat het zand heel fijn en egaal verdeelt over de geverticuteerde green. Daardoor krijgt het gras een betere
densiteit en verhoogt de snelheid van de green. We hebben ook geïnvesteerd in een goed bezandingssysteem om tegen heel lage dosissen het veld toch goed en snel bespeelbaar te maken. Dat geeft o.m. minder zandschade aan de maaiers, want door het maaien na het bezanden maak je immers de meeste slijtage aan je maaiers.’

Winter- en zomergreens.

De Golf- en Countryclub Oudenaarde heeft schitterende greens in het voorjaar die nauwelijks van de winter te lijden hebben en dat komt door het feit dat ze de zomergreens in de winter laten rusten. Van half november tot ten laatste de eerste week van maart wordt er enkel op de wintergreens gespeeld. Op vlak van onderhoud vergt dat natuurlijk extra moeite en manuren, maar dat loont. De wintergreens kunnen bovendien in de zomer als reserve gebruikt worden voor als er bv. onderhoud op een zomergreen dient te
gebeuren of als er een tornooi gespeeld wordt, … ‘Een mens kan ook niet blijven draaien zonder af en toe een weekje verlof,’ illustreert Jozef zijn uitleg over de wintergreens.

Beregenen.

GreenTechPower: Je sprak over een minimumberegening gecombineerd met het gebruik van een ‘wetting agent’?
Jozef: ‘Het doel van dat – ook bioproduct – is de oppervlaktespanning van de grasmat en de grond te doen afnemen; op die manier verbetert de opneembaarheid van water. Het is een soort ‘mals-maker’, vergelijk het met een harde spons die al een stukje nat gemaakt is en daardoor beter zal absorberen. Deze ‘wetting agent’ heeft ook een gunstige werking tegen ziekten en het gras heeft minder stress van de droogte: de waterhuishouding verloopt veel vlotter waardoor schimmels het moeilijker hebben om zich te ontwikkelen en vast te zetten.

Vooral op de eerst aangelegde greens waar we nog met oudere sproeiers zitten valt er bij de beregening altijd te veel water buiten de greens. Omdat de grond rond de green veel minder doorlatend is dan op de green zelf, kan bij te veel beregenen schade optreden door machines en spelers. Die minimumberegening gebeurt automatisch en, waar nodig, geven we manueel water bij.’

Fairways maaien met tractor en getrokken kooimaaiers.

Lieven: ‘De kans is groot dat wij de enige golfclub zijn waar nog gemaaid wordt met een combinatie van getrokken kooimaaiers; maar dat werkt naar behoren. Op vlak van onderhoud moeten deze maaiers om de 2 jaar geslepen worden, verder niets. Het maairesultaat is prima; één nadeel is dat als we ’s morgens bij dauw maaien dat we af en toe een plakje gemaaid gras op het veld achterlaten. Bij een aandrijving via de wielen begint de kooi pas te draaien van zodra de machine rijdt. Bij een aangedreven kooimaaier
daarentegen draait de kooi tegen een voldoende hoog toerental en wordt de dauw van het gras geblazen vooraleer het gemaaid wordt.’

Trend naar hybride.

De golfclub van Oudenaarde is stilaan aan het overschakelen naar hybride elektrisch aangedreven maaiers. ‘Het verbruik is in gelijkaardige omstandigheden tot 2/3 minder dan bij een gelijkaardige dieselversie met identieke werkbreedte die een hydromotor aandrijft,’ aldus Lieven, ‘bovendien is er met elektrisch aangedreven kooien geen risico meer op olielekken. Een nadeel is dat je zorg moet dragen om de elektrocontacten geregeld schoon te maken en in het spuiten met een beschermingsproduct tegen
waterinsijpeling. De machine enkel reinigen met perslucht is een mooi advies, maar in de praktijk krijg je die daarmee niet proper. Een bijkomend voordeel van deze hybride maaiers is de sterk verminderde geluidshinder, zowel voor onze medewerkers, buren als voor de spelers.’

Onderaannemers of zelf doen?

Lieven: ‘We kunnen niet alles zelf doen. Onze medewerkers, die een uitstekend team vormen, moeten ook hun concentratie bij het maaien houden en opvolgen of er bv. geen ziekten de kop opsteken of andere problemen. Daarom worden er bepaalde werken, zoals tijdens ons bezoek de aanleg van een nieuwe bunker en een schutwand, uitbesteed aan aannemers.