Natuurgrasvelden klimaatbestendig aanleggen

Bron: Keep it Green

Aanleg en onderhoud van sportvelden

De buitensportvelden lagen er de voorbije weken verzopen bij. Tal van trainingen en matchen werden afgelast omdat de velden onbespeelbaar waren. Het is allicht maar een voorproefje van wat ons nog te wachten staat door de klimaatverandering. Dat meent althans Steven Mattelin, werfleider bij landschapsaannemer Krinkels. Hij licht graag toe hoe een goede bodemstructuur, waterdoorlatendheid en professioneel onderhoud een natuurgrasveld in topvorm houden.

Ervaren partner in de sportwereld
Sportclubs en -organisaties over heel België doen een beroep op Krinkels voor het onderhoud van hun grasvelden. Werfleider Steven Mattelin noemt enkele namen als voorbeeld: “KV Oostende, SK Deinze, Sport Vlaanderen, de terreinen van Gent, Oostende, Charleroi, Antwerpen… We worden ook vaak ingeroepen om pleinen klaar te stomen voor Europese en internationale wedstrijden, zoals bij de Kevin De Bruyne Cup vorige zomer.”

Een team van dertig arbeidskrachten staat in voor het onderhoud van een 320-tal sportvelden. “In de winter zijn ze niet allemaal continu op de pleinen aan het werk natuurlijk, maar in het regeneratieseizoen en het hoogseizoen draait de ploeg op volle toeren”, aldus Steven Mattelin.

De bodem bijt de spits af
Ieder jaar legt Krinkels een twintigtal nieuwe sportvelden aan. “Voorafgaand aan de grondwerken wordt er best een granulair bodemonderzoek uitgevoerd. De kost van zo’n onderzoek is te verwaarlozen. Aan de hand van deze analyse kan de bodem behandeld worden, zodat de toplaag de ideale samenstelling heeft. Met wat we eruit leren, kunnen we de bespeelbaarheid van het natuurgrasveld enorm verhogen”, vertelt Mattelin. “Het spijtige is dat het budget voor de aanleg van een natuurgrasveld vele malen lager ligt dan het budget voor de aanleg van een kunstgrasveld.”

“Bij een kleigehalte boven de vijf procent verzanden we de toplaag. Anders is de waterdoorlatendheid onvoldoende, wat nefast is voor de bespeelbaarheid in natte periodes. In zware grond wortelt het gras ook minder goed, en dan is er snel speelschade. Dat veroorzaakt oneffenheden en open plekken, waar onkruid vrij spel krijgt als er niet snel weer ingezaaid wordt.”

Scoren op groenblauwpeil
Krinkels ondertekende de Green Deal Sportdomeinen. “Ons bedrijf zet zich dan ook in voor efficiënt waterbeheer op sportterreinen. Dat is niet alleen goed voor de natuur”, zegt Mattelin, “het bevordert ook de bespeelbaarheid van de velden. We zorgen ervoor dat hemelwater op zoveel mogelijk plaatselijk infiltreert en opgevangen wordt voor gebruik in droge periodes. Dat doen we vooral door te ontharden en wadi’s en vijvers aan te leggen rond de pleinen, en met infiltratiekratten om water te bufferen.”

Krinkels bevordert ook de biodiversiteit rond de pleinen. Plaag- en onkruidbestrijding gebeuren zo ecologisch mogelijk. Steven Mattelin licht toe: “Alleen in uitzonderlijke, extreme gevallen komen er nog chemische middelen aan te pas, en dan wel in uiterst nauwkeurig gedoseerde hoeveelheden. Engerlingen bestrijden we met de Vredo Fluid Feeder. Hij injecteert nematoden in de grond, en die parasiteren de schadelijke keverlarven. Om onkruid te verwijderen, verticuteren en wiedeggen we de grasmat, onder andere. Voor onkruiden met penwortels zetten we onze onkruidrobot Violette in.”

Robots aan de aftrap
Vredo Fluid en Violette zijn niet de enige innovaties. “We zetten ook meer en meer robotmaaiers in. Die verhuren we met service erbij: messen vervangen, de werking monitoren vanop afstand, werkuren aanpassen naargelang de speeluren… Ook voor de belijning doen we een beroep op robotica. Onze nieuwe belijningsrobots werken op gps én laser, zodat hun werking zelfs onder grote bomen en lichtmasten en omsloten door tribunes onberispelijk blijft”, besluit Mattelin.