Waregem Golf: ‘Gold is the new green’

Bron: Keep it Green

Verjonging en duurzaamheid bij Waregem Golf

In de groene zone van Waregem, waar golfbanen en natuurlijke schoonheid samensmelten, vinden we Waregem Golf, onder de bezielende leiding van Frank Salembier. Als algemeen manager heeft Salembier een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling en het succes van deze prestigieuze, maar toegankelijke club.

Onder Salembiers leiding heeft Waregem Golf een significante groei en ontwikkeling doorgemaakt. Zijn strategische visie omvatte het moderniseren van faciliteiten, het verbeteren van de golfbaan, en het creëren van een gastvrije sfeer die zowel ervaren golfers als nieuwkomers aantrekt. Salembier gelooft sterk in het toegankelijk maken van golf voor een breder publiek en heeft initiatieven geïmplementeerd om jongeren en beginners te introduceren in de sport.

Navigeren door complex golfbaanbeheer
Frank Salembier: “Ik begon mijn loopbaan in de golfwereld niet direct op de green, maar mijn passie en toewijding voor de sport waren al vanaf de leeftijd van zes jaar heel duidelijk. Mijn achtergrond in bedrijfsbeheer en mijn liefde voor golf bleken elf jaar geleden de perfecte combinatie voor mijn rol als algemeen manager. Ik werd gevraagd om een modernere visie uit te stippelen voor de toekomst van deze mooie club, en nieuwe, jongere spelers aan te trekken. Maar ook om de greenkeepers te begeleiden. Want de wetgeving in onze sector wordt bijna elk jaar complexer.”

“De tijd dat de greenkeepers elke morgen op de grasmachine sprongen en zich van administratie niet te veel moesten aantrekken, ligt natuurlijk al een hele tijd achter ons”, gaat Salembier verder. “Nu zijn er allerlei lijsten die moeten bijgehouden worden. De kennis van onze ervaren greenkeepers is uiteraard heel groot, maar ik doe nu samen met hen de planning en administratie en zorg ervoor dat we met alles in orde zijn. Denk hierbij vooral aan de milieuwetgeving, de fytolicenties en de waterhuishouding.”

Uitgekiende waterstrategie
“We werken daarvoor uiteraard heel hard samen met Golf Vlaanderen. Zij voeren de onderhandelingen met de Vlaamse Milieumaatschappij en adviseren ons voortdurend over wat mag en niet mag. Vooral de waterhuishouding is een stevige uitdaging. Zeker voor ons, want de hoeveelheid water die je mag gebruiken op jaarbasis is sterk regionaal bepaald. Waregem is een oude textielstreek, waardoor het grondwater in geringere mate aanwezig is. Wij mogen maar 15.000 m³ per jaar water verbruiken. Op andere golfclubs kan dat een veelvoud zijn. Wij moeten dus veel inventiever én doelgerichter met ons water omgaan. Wij besproeien daardoor enkele de ‘gevoelige’ plaatsen, zoals de afslagzones, greens en voorgreens. De rest mag ros blijven. ‘Gold is the new green’. Want als je naar het Verenigd Koninkrijk kijkt – niet meteen amateurs als het gaat over onderhoud van sportvelden – zie je daar grote golfwedstrijden gespeeld worden op gras dat allesbehalve groen is. Soms grazen er zelfs schapen op!“

Sleutelrol voor agronomist
“Om ons extra bij te staan werken we ook samen met een agronomist, een externe adviseur die op regelmatige tijdstippen een bodemanalyse uitvoert. We moeten namelijk op elk moment weten hoeveel stikstof, magnesium, natrium… in de bodem en het gras aanwezig is. Samen met die expert stellen we dan een IPM (geïntegreerde gewasbescherming) op. Dat is een jaarplan op basis van grondstalen. Uiteraard kunnen we dat bijsturen als het een uitzonderlijk natte of droge zomer is, maar dan heb je wel een stevige leidraad voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Waarbij het bestaande ecosysteem zo weinig mogelijk wordt verstoord, en natuurlijke plaagbestrijding ‘the way to go’ is”, besluit Frank Salembier.