Michrodochium nivale

Bron: GreenTechPower

Op golfbanen en sportvelden zijn we nog maar net verlost van de Sclerotinia uitbraken die onze velden geteisterd hebben gedurende het zomer seizoen en de volgende ziekte laat zich al zien. Michrodochium nivale (winterfusarium/ sneeuwschimmel). Door een plotse omkeer van de weersomstandigheden en de vele regen van de afgelopen twee weken breidt deze ziekte zich snel uit.

De bodem is nog warm en doordat er een groot verschil ligt tussen dag- en nachttemperatuur stijgt de luchtvochtigheid. Dat geeft meer dauwvorming.

Door de wedstrijden zijn veel golfgreens tot laat op het seizoen belucht waardoor er nu ammonium vrijkomt. Sommigen hebben nog een ‘te’ late stikstofgift gegeven of een biostimulant toegediend met melasse. Dit zijn allemaal triggers om fusarium te krijgen. Gelukkig zijn er op een non-fytomanier meer middelen die je kan inzetten om deze ziekte onder controle te krijgen in tegenstelling van Sclerontinia bv..

Wat kan je doen tegen fusarium?

  1. Preventief:
  • Gebruik meststoffen met hoog kaliumgehalte: kalium verstevigt de plant tegen koudestress en verbetert de weerstand van de plant tegen ziekte
  • Gebruik meststoffen met mangaan: mangaan is een micro-element dat instaat voor o.a.:
    de fotosynthese; mangaan helpt bij de productie van chlorophyl, het groene pigment dat planten gebruiken om lichtenergie om te zetten naar chemische energie.
    het stikstofmetabolisme; dit is essentieel voor de groei en ontwikkeling van planten.
    de antioxidantfunctie; mangaan fungeert als een cofactor voor verschillende enzymen die betrokken zijn bij de afweer tegen stress in planten; het beschermt de plant tegen schade van pathogenen. (er zijn verschillende wintermeststoffen die mangaan bevatten, zo kan bv. mangaansulfaat ook preventief worden ingezet)
  • Gebruik geen biostimulanten die melasse bevatten (kijk daarvoor op de technische fiche van het product)
  • Zaai door met de juiste rassen
  • Dauw sweepen, hou het speeloppervlak zo droog mogelijk
  • Inzetten van wetting agents met name penetranten ( zie artikel weeting agents & rock materials)
  • Topbeluchting
  • Bij een grootaandeel van straatgras verhoog je maaihoogte en zet groomers omhoog
  • Gebruik sporenelementen in liquide als vaste vorm: ijzer, koper, mangaan, zink,

2. Curatief:

  1. Koperoxychloride: dit is een stof die boven de 15 graden fungeert als een fungicide
  2. Ijzersulfaat: ijzersulfaat zal de activiteit van mycelium stopzetten
  3. Citroenzuur: stopt de activiteit van mycelium

Het is vooral belangrijk dat de bodem in orde is. Dat is echter een project is van lange duur. Toch is het zeer belangrijk te weten welk product je toepast. Nu de winter er aankomt is er weinig herstel door de steeds lagere temperaturen, staat het bodemleven bijna stil en kan er nog weinig fyto gebruikt worden. Het is dan ook zeer belangrijk de juiste afweging te maken welke oplossing je wanneer wil inzetten.