Het groene geheim van de Royal Antwerp Golf Club

Bron: Keep it Green

Fairway- en greenperfectie met raai- en struisgras

Een aantrekkelijke golfbaan met perfecte fairways en strakke, uniforme putting greens is meestal het resultaat van zorgvuldig geselecteerde graszaadmengsels. Ook bij de Royal Antwerp Golf Club. Daar gaat de voorkeur uit naar mengsels die zowel extreme weersomstandigheden aankunnen als een uitstraling van klasse en kwaliteit realiseren. De club vindt haar ideale mengsels bij graszadenproducent DLF, de onbetwiste #1 wereldwijd.

Barry Williams, de toegewijde greenkeeper bij de Royal Antwerp Golf Club, benadrukt het belang van het juiste graszadenmengsel: ‘‘Onze golfclub is de oudste van België, opgericht in 1888 en recent door Top 100 Golf Courses verkozen tot nummer één van België en nummer tweeëntwintig in continentaal Europa. Ik ben dan ook heel trots op onze uitstekend onderhouden baan.”

“Om de kwaliteit op dit niveau te houden, rekenen we op graszaadbedrijf DLF – via leverancier Greenmix. We bereiken optimale resultaten door met verschillende mengsels te werken, elk met hun eigen specificaties. De struisgrassen Arrowtown en Cobra Nova zijn, samen met de Masterline Golfmaster, de meest gebruikte graszaden.”

Arrowtown en Cobra Nova schitteren rond de holes
Williams licht de keuze voor de rassen Arrowtown en Cobra Nova toe: ‘‘Gedurende het jaar werken we met twee soorten struisgrassen. In de koelere maanden kies ik voor Arrowtown. Deze variant is ontwikkeld uit uitzonderlijk fijne en dichte planten, verzameld van de greens van de Arrowtown Golf Club in Nieuw-Zeeland. Arrowtown onderscheidt zich door een buitengewoon hoge dichtheid van scheuten en fijnheid van blad, zelfs bij de meest nauwkeurige snoei. Deze eigenschappen leveren maximale balsnelheid en precisie, wat het bijzonder geschikt maakt voor gebruik in golfbanen​​.’’

‘‘Tijdens de warmere maanden zaaien we het wit struisgras Cobra Nova. Dit vanwege de uitstekende zaadkiemkracht en de snelle kieming, essentieel voor ons intensieve zaaiprogramma. Bovendien heeft Cobra Nova een hoge tolerantie voor fusarium.’’

Williams benadrukt dat Arrowtown en Cobra Nova een gunstige invloed hebben op de kwaliteit van de putting greens.

Zoals bij de Royal Antwerp Golf Club, ervaren veel golfbanen problemen met Poa annua, een grassoort die tijdens de bloei de snelheid en richting van golfballen kan beïnvloeden. Poa is gevoelig voor droogte en ziektes. Een effectieve strategie om Poa te onderdrukken is het inzaaien van struisgrassen, die vanwege hun hoge dichtheid helpen in de strijd tegen Poa. Struisgrassen zijn bovendien beter bestand tegen agressievere behandelingen, wat bijdraagt aan het onderdrukken van Poa op de greens.

Golfmaster voor een groene fairway
“De Royal Antwerp Golf Club, gelegen op een bosrijke heidebaan met zandgrond, vereist een graszaadmengsel dat bestand is tegen droge en warme omstandigheden.

Het Masterline mengsel GolfMaster van DLF, met zijn 4turf®-grassen – tetraploïd Engels raaigras – is hiervoor het uitgelezen mengsel. 4turf® is bekend om zijn sterke droogtetolerantie dankzij een diep en robuust wortelstelsel.

De combinatie van hoge zodedichtheid en weerstand tegen ziekten en betreding maakt GolfMaster uitermate geschikt voor de greens, tees, approaches en fairways van de club. Het mengsel, bestaande uit 4turf® en fijne roodzwenkgrassen, voldoet daarom perfect aan de hoge kwaliteitseisen van deze uitdagende golfbaan”, besluit Barry Williams.