Hybride gras zorgt voor veilige spelomstandigheden

Bron: Keep it Green

De kwaliteit van het spel optimaliseren door innovatie

Bertrand Picard richtte in 2009 Natural Grass op met de ambitie om te werken aan de toekomst van sportinfrastructuur op gras. Met de steun van een solide R&D-afdeling ontwikkelde het bedrijf technologieën die het mogelijk maken om speloppervlakken te ontwerpen die resistent en minder schadelijk voor atleten zijn, en meer respect voor het milieu hebben. Vandaag zijn er al meer dan tien patenten geregistreerd en kan het bedrijf bogen op ruim tachtig internationale referenties van topniveau. Ook in België.

Een beetje geschiedenis
Bertand Picard was ervan overtuigd dat de toekomst van sportgras niet ligt in het simpelweg vervangen van natuurlijk gras door een plastic equivalent, maar eerder in het gebruik van het natuurlijke versterkt door innovatie. Hij heeft zich omringd met een multidisciplinair team – waaronder agronomen, biomechanisten en grondmechanica-ingenieurs – om de eerste innovatieve technologie te ontwikkelen: AIRFIBR hybride grasmatten. De AIRFIBR hybride grasmat bestaat uit kurk, zand en synthetische vezels.

Marlène Pivard, marketing & communications manager: “Het zand fungeert als een soort skelet om het water af te voeren, kurk werd gekozen vanwege zijn veerkracht en uitstekend vermogen om schokken op te vangen en energie af te geven, terwijl de synthetische vezels de weerstand verhogen dankzij een stevige verankering in het substraat. Het verbeterde grasveld werd ontwikkeld om het aantal blessures met meer dan 40% te verminderen en het waterverbruik in de zomer met een factor 3 te verlagen. Een revolutie in die tijd, toen milieukwesties nog geen echte zorg waren in de sport! Vandaag heeft het bedrijf een volledig assortiment hybride grassystemen en groene innovaties, waardoor het op maat gemaakte oplossingen kan bieden voor al zijn klanten, ongeacht hun beperkingen.”

Ook in België
Onder de prestigieuze referenties bevinden zich onder meer Real Madrid, Arsenal, AS Monaco, Girondins de Bordeaux en l’Olympique de Marseille, maar de reputatie van het bedrijf is echt wereldwijd, met het wereldkampioenschap rugby in Japan en meer dan vijftien referenties in Noord-Afrika. In eigen land heeft Cercle Brugge het Franse bedrijf al benaderd voor zijn trainingscentrum. Marlène Pivard: “Natural Grass heeft twee velden aangelegd voor de professionals en drie velden voor de jeugdacademie, terwijl er ook een team van experts aanwezig is om de sportvelden te onderhouden.”

Onderhoud
Op vraag van klanten diversifieert de Franse fabrikant sinds 2019 ook naar constructie- en onderhoudsactiviteiten. Het ontwerpbureau richt zich op het ontwerpen van op maat gemaakte, specifieke oplossingen. “Onze projecten zijn zeer technisch. We moeten altijd rekening houden met de specifieke kenmerken van het stadion, of er vloerverwarming is of niet, het gebruik van lichttherapie, de lokale klimaatomstandigheden, enzovoort”, zegt Marlène Pivard. “Onze afdeling Innovatie en Onderzoek heeft een uitstekende reputatie. We hebben bijvoorbeeld de nieuwe Aquaflow-technologie ontwikkeld, die de waterbehoefte met 80% vermindert door water onder de grond op te slaan en het in de zomer via sub-irrigatie weer vrij te geven. Innovatie is een continu proces.”

Natural Grass in het kort
Meer dan 80 referenties wereldwijd
Vier dochterondernemingen: NG
Benelux, Afrika, Iberica en VK
Dit jaar meer dan een miljoen m2 aan oppervlakken aangelegd
Tien onderhoudssites: 2 internationaal en 8 in Frankrijk