Maya, een app om golfbanen en sportvelden te beheren

Bron: GreenTechPower

Global Vision Engineering, de start-up van Valentine Godin, heeft de app Maya ontwikkeld om greenkeepers en golfbaanbeheerders te voorzien van een schat aan informatie om hen in staat te stellen hun golfbanen efficiënter en duurzamer te beheren. Inmiddels werken verschillende Belgische golfclubs met deze app en gaat de ontwikkeling ook in het buitenland verder, met name in Engeland, Spanje en Nederland in eerste instantie.

Valentine Godin komt oorspronkelijk uit Waals-Brabant, maar studeerde milieutechniek in Londen. Ze vervolgt: ‘Voor mijn eindwerk besloot ik me te richten op golf, en meer specifiek op watermanagement. Zo kwam ik op de Hulencourt-golfbaan, waar Marc Thiébaut, die toen hoofdgreenkeeper was, me een aantal dingen liet doen. Van het een kwam het ander en naast de ontwikkeling van een hydrologisch model raakte ik meer geïnteresseerd in het vak van greenkeeper. Ik kreeg ook de kans om te werken met geconnecteerde sensoren, nieuwe technologieën en IoT (Internet of Things).’

Maya
‘Vervolgens heb ik de Waalse realiteit rond zerofyto leren kennen en wilde ik mijn technologische kennis gebruiken om dingen te realiseren. Op de golfbaan van Rigenée kreeg ik de kans om te werken aan ziektepreventie en ik maakte van de gelegenheid gebruik om de Maya-app te lanceren om er een nuttig hulpmiddel voor greenkeepers van te maken. De app is sinds november vorig jaar op de markt en inmiddels maken meer dan twintig golfbanen in vijf landen er dagelijks gebruik van. De kern van de app gaat over ziektepreventie. We denken ook na over hoe we kunstmatige intelligentie en nieuwe technologieën zo effectief mogelijk kunnen implementeren om greenkeepers te helpen. We wilden ook een applicatie ontwikkelen voor gazonexperts. Maya is daardoor heel gebruiksvriendelijk en intuïtief in gebruik.

Een alles-in-éénoplossing
Maya is een alles-in-éénoplossing voor greenkepers: dankzij de app is het mogelijk om taken en teams te beheren, maar ook de watervoorziening tijdens het seizoen te regelen, het gebruik van meststoffen en bodemverbeteraars te optimaliseren of het beheer van het machinepark te verzorgen. Valentine: ‘Op dit moment vereist machinemanagement nog handmatige ingrepen, bijvoorbeeld om onderhoudswerkzaamheden te plannen. Met de komst van geconnecteerde machines zullen we machineonderhoud kunnen digitaliseren en automatiseren, en herinneringen kunnen sturen naar de greenkeeper wanneer een interventie gepland is. Wat velddata betreft, beginnen we met de sensoren die al op het parcours aanwezig zijn of bieden we een pakket sensoren aan waarmee Maya over de nodige basisinformatie kan beschikken.’

De app stelt de greenkeeper ook in staat om alles wat er op het parcours gebeurt in te geven, zoals schade door mollen of everzwijnen, verstopte drainage enzovoort. Op dezelfde manier kan elk type rapport (bv. grondanalyse) ook worden ingegeven om ziektebeheer of andere voorspellingen te ver!jnen. Maya beheert ook de spuitwerkzaamheden zodat ze eenvoudiger kunnen ingepland worden binnen een team.
Valentine vervolgt: ‘Dankzij het concept van de app kan je een algemeen beeld hebben van wat er op de golfbaan gebeurt, maar ook nuttige links maken om te monitoren en te begrijpen wat je doet. Zo is het mogelijk om in één gra!ek de irrigatierondes, de bemestingstoepassing, de gemeten temperaturen en het waarnemen van bijvoorbeeld dollarspot samen te brengen.
Waarschuwingen kunnen via e-mail of whatsapp worden verzonden, wat de gebruiksvriendelijkheid verder ten goede komt. Daarnaast wil ik erop wijzen dat deze app niet bedoeld is om een consultant te vervangen, maar eerder om in de praktijk effectiever te zijn wanneer de consultant niet aanwezig is.
Wij werken met zowel greenkeepers als consultants. Dankzij Maya besparen ze tijd wanneer ze niet op de golfbaan zijn, maar hebben ze ook een rapportagetool die alle interventies en problemen op de baan verzamelt. In de app zijn verschillende soorten rollen voorzien: de hoofdgreenkeeper heeft toegang tot alle informatie, de greenkeepers tot een deel van de informatie en de consultant kan bijvoorbeeld het interventieschema samenstellen of aanpassen.’

Voor Valentine blijven bodem en planten natuurlijk de sleutel op een golfbaan. ‘De tool die we aanbieden bespaart tijd, voorkomt het verliezen van papieren notities en zorgt dat je alle relevante informatie kan raadplegen, waar je ook bent: op de (golf-)baan, op kantoor … of zelfs in de clubhouse. Inmiddels hebben sommige secretaresses bijvoorbeeld toegang tot Maya, zodat ze ook leden zo goed mogelijk kunnen inlichten, bijvoorbeeld wanneer er een bezanding plaatsvindt. Ten slotte ben ik van mening dat Maya een tool is die het beheer van zerofyto op een golfbaan vergemakkelijkt, omdat je daarmee antwoorden kan vinden op de vragen die greenkeepers zich stellen.’

En de visie van Global Vision Engineering lijkt haar vruchten af te werpen. Inmiddels heeft het bedrijf maar liefst acht mensen in dienst om de producten verder te ontwikkelen, op de markt te brengen en de aftersalesservice te verzorgen. Naast de Benelux toont de Engelse markt behoorlijk wat interesse, wat logisch is gezien de aantrekkelijkheid van het land voor golf en sporten op gazon.