Bron: GreenTechPower
‘De mannen van de put …’
De Spiegelven Golfclub van Genk is in 1988 ontstaan toen Albert Bouts, die toen nog tandarts in Genk en medebestuurder bij de Golfclub van Houthalen was, met enkele vennoten het idee opvatte om in Genk een golfclub te starten. Rond het ‘Spiegelven’ – een natuurlijk ven dat door de buurtbewoners steevast het ‘Spiegelken van den hemel’ werd genoemd- tekende architect Ron Kirby een echte championshipcourse, die in een uniek decor tussen naald- en loofbomen, een oase van rust moest worden.
De eerste indruk die we krijgen als we het terrein oprijden, zijn de sterke glooiingen in een landschap dat in principe vlak hoort te zijn. Te midden van roughs en afwisselend naald- en loofbossen zijn sommige greens pareltjes die weggestoken zitten en zich pas laten zien achter een heuvelrug; op zich een parcours dat perfect onderhouden is en uitblinkt door zijn diversiteit en de specifieke hindernissen van iedere hole. Het terrein van meer dan 70 ha met een groot gedeelte bossen bestaat uit een 18- en 9- holes-baan. Met 4 vaste medewerkers, 3 gepensioneerden -mannen van de put (ex-mijnwerkers)- en 1 seizoenarbeider zorgt hoofdgreenkeeper Michel Willems dat het terrein in de beste staat ligt om de 550 vaste leden waar voor hun geld te geven. De eerste negen holes liggen in een licht glooiend terrein met bossen, de andere negen zijn wat langer en hebben heide en waterpartijen.
Midden de jaren ’80 was het terrein voornamelijk ingenomen door bossen die aangelegd waren voor dennenhout voor de mijnindustrie. Rond die periode werden de laatste Limburgse mijnen gesloten. Een gedeelte van het terrein werd in het verleden gebruikt als stort en dat werd sindsdien afgedekt en van een nieuwe grondlaag voorzien. Op die plaats ligt nu de mooi uitgewerkte 9-holesbaan. De 18-holesbaan, die als eerste werd aangelegd, vroeg heel wat meer werk. Een gedeelte van het terrein bestaat uit lagen zandgrond, leem en grind en uit een gedeelte ervan werd grind ontgonnen en later aangevuld met andere grond. Op zich geen probleem, maar die onevenwichtig samengestelde grond zorgt ervoor dat het moeilijker is om de grasmat in goede conditie te houden. Op de ene plek kunnen er zich bv. problemen met droogtestress voordoen terwijl een eindje verder niets aan de hand is. Dat vraagt voor de greenkeeper een zeer strikte opvolging van dag tot dag en kennis van de grondsamenstelling. De grindlaag die op sommige plaatsen vrij ondiep ligt, zorgt er tevens voor dat de vertidraineermachines sneller verslijten dan op andere plaatsen, zonder te spreken van de scheve en gebroken pennen.
De watervoorziening is goed geregeld. De vijver achter het clubhuis fungeert als waterverzamelbekken voor de voeding van de irrigatie en als er watertekort zou ontstaan wordt er grondwater in de vijver gepompt. Op deze manier wordt het regenwater maximaal benut voor de beregening. Deze laatste dateert nog van bij de aanleg en zoals op veel plaatsen met een dergelijke installatie is de verlijming op sommige plaatsen aan het loskomen waardoor Michel geregeld lekken moet gaan herstellen. In het kader van ecologisch omgaan met water is een vernieuwing van de installatie een van de punten bovenaan het prioriteitenlijstje.
Familiebedrijf
De nu 84-jarige Albert Bouts was van bij het begin actief betrokken bij de aanleg van het terrein; de meeste sleuven voor kabels en buizen in het terrein trok hijzelf eigenhandig met de minigraver. Dat maakt dat hij ook perfect weet hoe het terrein in elkaar zit en wat de noden ervan zijn. Ondertussen zitten zijn dochter en schoonzoon fulltime mee in het dagelijkse bestuur van de club. Vrij snel kreeg Albert Bouts de kans om zijn medevennoten uit te kopen zodat de golfclub intussen volledig in het beheer van de familie is. De grond is grotendeels in pacht van de stad Genk en het domein is ook voorzien van een hotel met de naam Stiemerheide en een restaurant. Beide functioneren los van de golfclub.
Greenkeeper
Greenkeeper Michel Willems is sinds november 2006 in dienst bij Spiegelven. Na zijn opleiding landbouw- en biotechnologie wou hij zelfstandig tuinaannemer worden. Via een tuinaannemer waar hij destijds werkte, kwam hij in contact met de zoon van Albert Bouts die op zoek was naar een greenkeeper voor hun terrein. Nadat hij het voorstel een tijdje had laten bezinken en Albert Bouts hem zelf aansprak was het akkoord in enkele dagen rond. ‘Op dezelfde ‘snelle’ manier worden nu de beslissingen genomen als er machines of middelen moeten worden aangekocht,’ illustreert Michel de snelheid waarmee er in de golfclub kan worden geschakeld en beslist.
Informatie en kennis
Met zijn diploma van landbouw- en biotechnologie was Michel een flinke stap vooruit op vlak van terreinbeheer, maar omdat één man niet alles kan weten, wordt er geregeld beroep gedaan op consulent Michel Poncelet. ‘Het meeste leer ik echter door fouten te maken en dan te achterhalen waar het fout liep,’ nuanceert greenkeeper Michel zijn eigen kennis.
Waar en wanneer mogelijk volgt hij ook de vergaderingen en bijeenkomsten van de Belgische Greenkeepersvereniging. Deze laatste ziet hij als een mogelijkheid voor contact met de collega’s greenkeepers en uitwisseling van ideeën over de aanpak van specifieke problemen of bv. manieren om ecologischer tewerk te gaan. Michel: ‘Eind 2015 heb ik nog 2 fungicidebehandelingen uitgevoerd en sindsdien zijn we pesticidenvrij aan het werk op onze golf. Tot nog toe is dat enorm meegevallen ondanks de grote vochtigheid de voorbije zomer. Een belangrijk punt hierbij is om de bemesting aan te passen: stikstof, fosfor en kalium gebruik ik in een absoluut minimale dosis en enkel om de plant te beschermen. Ik gebruik meer biomiddelen en bioantagonisten.
In de praktijk zie ik dat we enkele jaren geleden van elke green 3 bakken gras afvoerden; ondertussen is dat herleid tot 3 bakken van 6 greens: een drastisch verschil en een bewijs dat een lager gebruik van meststoffen tot minder grasafval leidt terwijl de greens er even mooi en gezonder bij liggen. Het is durven de knop omdraaien.’
Dit jaar wordt er ook uitgedund in het bosgedeelte. Spiegelven heeft een bosbeheersplan uitgewerkt en het werk aan een aannemer uitbesteed.
Techniek
Op vlak van onderhoud wordt het meeste zelf gedaan; gespecialiseerde herstellingen en tussenkomsten besteedt Spiegelven uit aan VDB Technics uit Genk. Via die weg worden ook de machines aangekocht. Voordeel is de snelle service en de kennis (van de golfsector) die VDB in huis heeft en het feit dat de eigen mensen beschikbaar blijven voor het onderhoud van het terrein.
Medewerkers
De laatste jaren kende het personeelsbestand weinig verloop. De jongere medewerkers die een 5-tal jaren geleden werden aangenomen zijn ondertussen volledig ingewerkt en op elkaar ingespeeld. Op termijn gaan de gepensioneerde ‘mannen van de put’ ook moeten vervangen worden. ■